Kezdőoldal Hírek Friss hírek Zöldpark helyett bevásárlóközpont
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Zöldpark helyett bevásárlóközpont
2008. szeptember 25. csütörtök, 15:40
2008. április 14-én egy debreceni lakos kereste meg a Zöld Kör debreceni Környezeti Tanácsadó Irodáját a lakóhelye közelében lev, a debreceni Békessy Béla utca - Böszörményi út sarkán található 7764 m2 beépítetlen zöldterületre tervezett bevásárlóközpont ügyében. A bejelent a környék panelházaiban lakókat is képviselve tiltakozását fejezte ki a tervezett beépítés ellen.
Az ügy elzménye, hogy az OMV Hungária Ásványolaj Kft. 1991-ben megvásárolta Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatától az ingatlant (ahhoz, hogy a zöldpark forgalomképes legyen, mvelési ágát kert mvelési ágra minsítette át az Önkormányzat). 1993-ban terület-felhasználási engedélyt kapott üzemanyagtölt állomás és üzletház építése céljára, 1998-ban pedig megkapta az építési engedélyt is. A környéken lakókat minderrl nem kérdezték meg, a tervezett beépítésrl a helyi sajtóból értesültek, amikor már az építési engedélyt is kiadták. Azonnal elkezddött a tiltakozás demonstrációk, aláírásgyjtés, petíciók benyújtása, sorozatos tárgyalások (Közigazgatási Hivatal, Városi-Megyei-Legfelsbb Bíróság) formájában, amiben több természetvéd civil szervezet és a sajtó is támogatta a lakosságot. Az OMV és az Önkormányzat közötti, az ingatlan cseréjére, illetve az Önkormányzat részére történ visszavásárlására irányuló egyeztet tárgyalás nem vezetett eredményre (a projektmanager közölte, hogy a cégnek komoly anyagi és üzletpolitikai érdeke fzdik ahhoz, hogy a területen üzemanyagtölt állomást létesítsen). A lakosság tiltakozásával kapcsolatban felajánlotta, hogy a lakosság méltányolható igényeit kezelni fogják. Bár az Önkormányzat ígéretet tett az ingatlan visszavásárlására, ez máig nem történt meg (ennek részben anyagi okai voltak/vannak, illetve mivel a lakosság tiltakozása miatt a terület további értékesítése nehézségekbe ütközik, így nem áll az Önkormányzat érdekében sem a visszavásárlás). 2002-ben az eredeti építési engedélyt a Legfelsbb Bíróság helyben hagyta, amely így jogerre emelkedett, de mivel az OMV az építési munkát társberuházó hiányában ténylegesen nem kezdte el, idközben az építési engedély 2004-ben érvénytelenné vált. Az ügyhöz tartozik még, hogy 1992-ben az OMV 60-80 db fát kivágatott, de azokat azóta sem pótolta (a beruházás elmaradása miatt ez kötelessége lett volna).
Az Önkormányzat 2006-ban kérte a Debreceni Körzeti Hivataltól a park természetvédelmi területté való nyilvánítását (a parkban ugyanis sok más fafaj mellett több ids kocsányos tölgy is áll), ennek ellenére 2008. márciusában hozzájárult, hogy az OMV értékesítse az ingatlant a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. részére üzletház és parkoló építése céljából azzal a feltétellel, hogy nem épít a területen benzinkutat. Errl a hírrl a lakók és szervezetünk is megint csak a helyi sajtóból értesült, és természetesen újabb tiltakozó akció indult meg. Egyesületünk az ügy jogi folyamataiban is részt kíván venni, ezért ügyféli jog iránti kérelmet nyújtottunk be az illetékes szervhez.
Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4025 Debrecen, Piac u. 9/b.
Tel.: 52/532-478 Fax: 52/532-479
Mobil: 30/400-4953
Skype: marosan.angela
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.