Kezdőoldal Hírek Friss hírek Füstmérgezés Kiskunfélegyháza - Selymesdln
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Füstmérgezés Kiskunfélegyháza - Selymesdln
2008. október 01. szerda, 11:07

Füstöt okádó kazánról érkezett bejelentés a Leveg Munkacsoporthoz 2008. február 8-án. A bejelent szerint Kiskunfélegyháza-selymes-elsö-düllö, feltételezetten illegális veszélyes hulladék megsemisít mködik. - írja.

Kértünk fényképeket is a bejelenttl, melyek szintén rendre megérkeztek elektronikus úton, precízen képsorozaton jelölve a google térképén a helyszínt és fotókat a kéményrl. Az ügyben levelet írtunk az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelségnek, melyben kértük, hogy vizsgálják ki az ügyet. A felügyelség az ügyet áttette Kiskunfélegyháza önkormányzatához, mondván, hogy a kazán 140 KW teljesítmény alatti. A kazán teljesítménye azonban azóta sem derült ki, hiszen a gyártó nem nyilatkozott róla az önkormányzat megkeresésére, így nem egyértelm, hogy ki az illetékes hatóság. A helyszíni szemlén jogszabálysértést nem tapasztaltak, de az éget elismerte, hogy elfordult gumi, manyagpalack, illetve egyéb hulladékok elégetése. Ennek ellenére nem szabtak ki bírságot. Késbb is érkezett panaszbejelentés, de a helyszíni szemlék során érdekes módon további hulladékégetést nem tapasztaltak. Az önkormányzat levelének kézhez vétele után a Leveg Munkacsoport környezeti tanácsadója felhívta az ügyintézt és tájékoztatta, hogy ilyen esetben akkreditált laboratórium a kéménybl vett minta elemzése után ki tudja mutatni a tüzelanyag típusát, egyértelmen fény derül arra, ha gumit vagy manyagot égettek. Az ügyintéz ígéretet tett rá, ha további panaszok érkeznek, laborvizsgálatot végeztetnek az illegális hulladékégetés bebizonyítása érdekében.

A Leveg Munkacsoport tanácsadói a hasonló ügyek gördülékeny és szakszer kezelése érdekében formanyomtatványt készítettek, mely megkönnyíti a panaszbejelentést. Mivel a hulladékok égetése a hulladékgazdálkodásról szóló törvény elírásait is sérti, bncselekmény, így az ügyészség részére is készült egy formanyomtatványunk.

Lenkei Péter
Környezeti Tanácsadó Iroda vezet
Leveg Munkacsoport
Budapest, Pf. 1676, HU-1465, Hungary
T: +36 1 411-0509, 411-0510, 266-0854
http://www.levego.hu
Skype:levego

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.