Kezdőoldal Kiadványok
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Kiadvány

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata által megjelentetett kiadványok

A papír másik oldala
A szemétposta
Osztály vigyázz!

A klímaváltozás hatásai, következményei és az alkalmazkodás lehetőségei

Környezetbarát ház Környezeti Tanácsok 30. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

Környezetbarát termékek Környezeti Tanácsok 29. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Ökotermékek Környezeti Tanácsok 28. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Ökofalvak - élő falvak, Magyarországi kezdeményezések Környezeti Tanácsok 27. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

Zöld infolánc a környezeti információk terjesztéséért Környezeti Tanácsok 26. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

Ökológiai lábnyomszámítás Környezeti Tanácsok 25. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

Hulladékmegelőzés környezettudatos vásárlással Környezeti Tanácsok 24. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Avarégetés - van megoldás
Környezeti Tanácsok 23. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

CIVIL BESZÁMOLÓ ÉS VÉLEMÉNY AZ AARHUS-I EGYEZMÉNY   VÉGREHAJTÁSÁRÓL 2005-2007 MAGYARORSZÁG

NGO REPORT AND OPINION ON THE IMPLEMENTATION OF THE AARHUS CONVENTION 2005-2007 HUNGARY

Zöld beszerzés - Zöld közbeszerzés
Környezeti Tanácsok 22. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Zöld és fenntartható beszerzés és irodai ügyintézés

Hulladékcsökkentés komposztálással
Környezeti Tanácsok 20. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Közzététel, hírdetmények környezeti ügyekben Környezeti Tanácsok 19. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Otthon az energiában
Környezeti Tanácsok 18. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Fogyasztóvédelmi Ki-Mit-Hol? Környezeti Tanácsok 17. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
A fenntartható és tudatos fogyasztás Környezeti Tanácsok 16. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Ökocimkék Környezeti Tanácsok 15. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Ökológiai fogyasztóvédelem Környezeti Tanácsok 14. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Kerékpározzunk! Környezeti Tanácsok 13. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Ésszerű autóhasználat Környezeti Tanácsok 12. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
A fogyasztás templomai - környezet és bevásárlás Környezeti Tanácsok 11. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Természetvédelem helyi szinten Környezeti Tanácsok 10. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

Ki, mit, hol a környezetvédelemben? Környezeti Tanácsok 9. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Barkácsolás természetesen
Környezeti Tanácsok 8. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Takarítás, tisztítás, ferttlenítés természetesen Környezeti Tanácsok 7. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Mosás, fehérítés, mosogatás természetesen Környezeti Tanácsok 6. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Tisztálkodás, szépségápolás természetesen Környezeti Tanácsok 5. - A KÖTHÁLÓ kiadványa

E-számok Környezeti Tanácsok 4. - A KÖTHÁLÓ javított kiadványa

Válaszd a hazai gyümölcsöt! Környezeti Tanácsok 3. - A KÖTHÁLÓ javított kiadványa
Válaszd a hazai gyümölcsöt Környezeti Tanácsok 3. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Környezeti Tanácsok 2. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Ne üldözd a denevért! Környezeti Tanácsok 1. - A KÖTHÁLÓ kiadványa
Megyegyem - E - Lista Ez a kis kártya a veszélyesnek számító anyagok E-számos listáját és kémiai elnevezését tartalmazza

Autómentes Nap - szeptember 22. A KÖTHÁLÓ szórólapja az autómentes napról.

Ki, mit, miért, hogyan?- A környezetért!
Bemutatkozik a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata.

Örökzöld naptár Örökzöld naptár, jeles napokkal.
Ökológiai fogyasztóvédelem az iskolában Segédanyag az egészségvédelmi és környezeti nevelési programok készítoi számára
Tájékoztató füzet a komposztálásról
Leporelló a komposztálásról
Plakát a komposztálásról
Tabló a komposztálásról

A hulladék 35-40%-a szerves anyag, ezért háznál történô komposztálással jelentôsen csökkenthetjük hulladékunk térfogatát. A jó komposzt ráadásul hasznos talajjavító anyag, hiszen tápanyagban gazdag, javítja a talaj szerkezetét és növeli annak biológiai aktivitását.
Joggal körömmel Hogyan szerezhetünk információkat környezetünk állapotáról?

Partnereink és tagszervezeteink kiadványai:

A biomassza energetikai hasznosítása
"Csináljuk jól!" - energiahatékonysági sorozat digitalizált példányai
A Levegő Munkacsoport kiadványai Az oldalon található kiadványok többsége Acrobat Reader programmal tekinthet meg. Ha az ön gépén nincs telepítve, úgy ingyenesen letöltheti a www.adobe.com címrl. Elssorban nagy sebesség internetkapcsolattal rendelkez látogatóinknak ajánljuk ezt a szolgáltatást, mivel ezek nagy méret állományok. Az oldal tartalma folyamatosan bvül.
Új utak a mezgazdaságban
(2527 Kbyte, Pdf)
Kézikönyv a biomassza felhasználási lehetségeirl
Fair Trade - "Méltányos kereskedelem" A Méltányos kereskedelem a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltér megközelítés. (...) A Harmadik Világ termelinek kizsákmányolásán, a természeti és szociális sokszínség pusztításán alapuló globális szabadkereskedelem alternatívájaként született meg melyrl azóta kiderült, hogy alkalmas lehet a fejlett országok, így a hazai, folyamatosan csod szélén álló kistermelok problémáinak megoldására is.
A Védegylet (www.vedegylet.hu) kiadásában megjelent A/4-es formátumú, 10 oldalas füzet a Fair Trade témájáról nyújt átfogó, könnyen értelmezhet, érdekes adatokkal tzdelt összefoglalót. Nagyszer háttéranyag iskolai oktatáshoz.
Az ingyenes kiadványról és beszerezhetoségérl további információk drótpostán vagy postán kérhetk. (e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy posta: 1051 Budapest, Nádor u. 32., III. em. 13.)
A hazai Fair Trade kezdeményezésrol bvebb információ ezen a honlapon található: www.fairvilag.org

Háztartási gépek energia cimkézése
(385 Kbyte, Pdf)
Jelents összeget takaríthatunk meg azzal, hogy olyan háztartási eszközöket vásárolunk, amelyet úgy terveztek, hogy minél kevesebb energiát használjanak fel.
Energiáról okosan
(316 KByte, Pdf)
Március 6., a Nemzetközi Energiahatékonysági Nap alkalmából a Zöld Energia Hálózat újra megjelentette az "Energiáról Okosan" füzetet, mely a Hálózat Tanácsadó Irodájában szerezhet be. Az ingyenes kiadvány mindazon hasznos tanácsokat gyjti egy csokorba, melyek segítségével csökkenthetjük energia-felhasználásunkat és ezáltal - pénztárcánk mellett - kíméljük környezetünket is. A kiadvány a következ területeken ad praktikus, mindennapos energiahatékonysági tanácsokat: építkezés, felújítás, vásárlás, hulladék, ftés, htés-fagyasztás, vízhasználat, sütés, fzés, mosás, kertészkedés, közlekedés.
Kézikönyv a panaszról (1.14 MByte, Pdf)
Mit tegyünk, ha az áramszámlánk indokolatlanul magasnak találjuk? Kihez forduljunk, ha a gázszolgáltatónk visszaél helyzetével, s magasabb tarifát állapít meg, mint amennyit lehetne? Milyen apróságokra kell figyelnünk, ha áram vagy gázfogyasztóként bármilyen gondunk támadt, s szeretnénk minél elobb elintézni? Ezekre a kérdésekre ad érthet, és alapos válaszokat ez a kis könyvecske.

 

Fenntartható közösségek és iskolafejlesztés, Innováció a tanárképzésben, az akciókutatás és a környezeti nevelés lehetségei (393 KByte PDF) REC


A Föld Charta (128 KByte PDF) REC

 

Iskolák bels levegminségének javítása (534 KByte PDF) RECEz a füzetke - bár kiváló segítim voltak - nem tudományos igénnyel, hanem bels indíttatásból készült. Mert ha láttatok már elkeseredett embereket, hát az állandó zajjal sújtottak bizony azok...

A sulizaj eleddig nemigen került az iskola-egészségügy látókörébe. Nem csoda, hiszen a zaj a legalattomosabb környezetszennyezés (nyugodtan hozzátehetjük: a pedagógus-stressz egyik f elidézje is) és bizony csak a személyében érintett tudja mit jelent állandó zajban élni, dolgozni - netán pihenni.


Természetesen nem mindenféle adattal foglalkozunk, hanem csak a mindenkit érint (közérdek) adatokkal. A brossúra azt foglalja össze, hogy ezek a közérdek adatok hol lapulnak, hogy miért fontos azok megismerése, és hogy miképpen lehet elejteni ket. Ezek a mindenkit érint adatok ugyan egyúttal mindenkit megillet adatok is megszerzésük azonban ma még leginkább a vadászat rítusával jár.

"A környezetnek nincs ügyvédje - a fogyasztó pedig legtöbbször nincs abban a helyzetben, hogy ellenrizze a reklám helyességét. Mivel a reklámot a termék vásárlásakor a fogyasztóval fizettetik meg - alapvet joga van a valós információkhoz, az szinte reklámhoz."
Zajkeverk a címe a REFLEX Környezetvéd Egyesület által megjelentetett füzetkének. Az egyesület a zajügyben megjelentetett két korábbi füzete (Zajözön, Sulizaj) után ismét egy lakosságot érzékenyen érint témát talált. A Környezeti Tanácsadó Irodák visszajelzései alapján ezúttal az épületen belüli zajok problémáinak feldolgozására vállalkozott.

A közérthet nyelvezet kiadvány témája a környezettel való reklámozás, az azzal kapcsolatos tíz évi tevékenység összefoglalása. A bevezeto általánosságban tárgyalja a környezetbarátsággal való reklámozás alapelveit, a reklám-fogyasztás-környezetvédelem összefüggéseit és a piaci szereplk ezekkel kapcsolatos törekvéseit.
Szakembereink (építészek, ökológusok, jogászok) körülbelül tíz éve foglalkoznak a helyi rendezés-szabályozási tervek (és módosításaik) szakmai véleményezésével. Az elkészült tervezethez készített szakvéleményekben a környezeti elírások érvényesítésén túl a "fenntartható társadalom - lakható település ökológiai elvárásait próbáljuk közvetíteni a helyi döntéshozók felé. Aki az önkormányzatok környezeti érzékenységét ismeri, az körülbelül sejti, mennyi sikerélményünk lehetett.


Ezt a füzetkét a hozzám hasonló fura figuráknak írtam. Ajánlom a reklámkerüloknek, akik maguk szeretnék eldönteni, hogy mikor és milyen információra van szükségük és a postaládájuk állandó teletömködését a fogyasztói társadalom idétlenségeként, felesleges zaklatásaként élik meg. Akárcsak a környezettudatos fogyasztók, akik vásárlói döntéseiket saját értékrendjük szerint, önállóan szeretik meghozni - beszerzéseiket pedig a valós szükségleteikhez és anyagi lehetoségeikhez igazítják. Ok azok, akik nem a szemükkel, hanem az eszükkel vásárolnak - elore mérlegelve választásuk egészségügyi-ökológiai következményeit is. Lazán kihagyják a kihagyhatatlan akciókat és bele se nyálaznak a postaládájukba dobált reklámkiadványokba, a kéretlenül nevükre küldött árukatalógusokba.

A Humusz és a Reflex Egyesület közremködésében megjelent az E- számok témakörét körüljáró brossúra. A kaidvány alapjául a korábbiakban megjelent E-számos füzet és az Eledel-E? brossúra szolgált.


Tovaguruló forintok és kényelmetlenség, ez a két kellemetlen dolog, ami általában eszünkbe jut az árammal kapcsolatban. Természetesnek vesszük, hogy a delej ott van a dugaszoló aljzatban, de ritkán elmélkedünk el azon, hogyan is kerülhetett oda. Hatásait tekintve, az elektromosság, mint tiszta energia él a köztudatban, hiszen a fogyasztói oldalon már nem szennyezzük vele környezetünket. Ez igaz, de az áram termelése jelentos szennyezéssel jár. A fosszilis energiahordozók szén, olaj, gáz elektromos energiává alakítása termeli a világ széndioxid kibocsátásának közel 30 százalékát, elidézve az üvegházhatást, a globális éghajlatváltozást korunk jelents és egyelre megoldatlan környezeti problémáit.


Ez a kis brossúra a sugárzó létesítmények telepítésének problémáival és a nem-ionizáló sugárzások lehetséges egészségkárosító hatásaival foglalkozik. De még mieltt foglalkozna, szeretnénk az els mondatunkat pontosítani. A sugárzó létesítmények közül ugyanis itt csak a nagyfrekvenciás sugárzókat tárgyaljuk, és azon belül is csak a rádiófrekvenciás tartományban (300 MHz 30 kHz) dolgozó mobil hírközlési rendszerek problémáival foglalkozunk. A problémákkal kapcsolatban kérjük, sohase felejtsék el, hogy mi mindig a lehetséges egészségkárosító hatásokról beszélünk. Több évtizedes kutatómunkával a háta mögött ezt teszi a brossúrában megszólaltatott Varga professzor úr is, aki szerint az orvostudománynak még legalább 10-15 év megfeszített kutatásra van szüksége a teljes bizonyossághoz.
Magyarországon fészkelő veszélyeztetett madárfajaink
Új ismeretterjeszt kiadványunk alapgondolatát azok a nagy visszhangokat kiváltó madárpusztítások ihlették, melyeknél az elkövetk legtöbb esetben nem is magyarok, sokszor a saját országuk törvényeinek, szokásainak megfelelen eljáró külföldi állampolgárok voltak. A kiadványunk pont ezért annak a hazai természetet szeret, természetben járó, a természettel együtt él rétegnek készült, akik talán ezeknek a pusztításoknak a megelzésében felderítésében legtöbbet tehetnek.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.