Kezdőoldal Hírek Friss hírek Környezettudatos vitorlázók
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Környezettudatos vitorlázók
2008. április 22. kedd, 09:49
Egy balatoni vitorlástelep hulladékproblémájával kereste meg egy hölgy a HuMuSz lakossági tanácsadó irodáját. A telep mintegy 40 partközeli faházból áll, ahol a vitorlás szezonban, májustól szeptemberig rengetegen nyaralnak, sok a gyerekes család is, akik akár az egész szezont ott töltik, így ebben az 5 hónapban rengeteg hulladék képzdik.
A faluban van ugyan szelektív hulladékgyjt, de nagyon messze a teleptl, a telep saját kukái pedig, a hölgy elmondása szerint fél nap alatt megtelnek pillepalackokkal, sörösdobozokkal, borosüvegekkel, amiknek egyáltalán nem ott lenne a helyük. Ebben a helyzetben a szelektív hulladékgyjtési rendszer elindításához kértek segítséget szervezetünktl.

Válaszunkban kifejtettük, hogy ha valóban szívükön viselik az üdültelep hulladékainak kérdését, a legfontosabb a hulladékképzdés csökkentése felé tett lépések lennének, például a dobozos sörök visszaváltható üvegesekkel való felváltása, vagy a képzd szerves anyag komposztálása. Ezek odafigyeléssel és némi idráfordítással könnyen megoldható kérdések, és még költségtakarékos megoldások is. Ez után következhetne második lépésként az elkerülhetetlenül keletkez hulladék szelektív gyjtése. Ez alapveten kétféle módon oldahtó meg: vagy egy környékbeli szelektív hulladékkezel vállalkozással kötött magánszerzdés keretében, akik a szerzdésben rögzítettek alapján helyeznek ki a telep magánterületére konténereket és vállalják azok ürítését is, vagy a település szelektív gyjtrendszerébe való bekapcsolódással, ekkor a helyi közszolgáltató üríti az általa kihelyezett konténereket. Az, hogy ezek a gyjtszigetek hová kerüljenek, az önkormányzat hatáskörébe tartozik, így velük kell felvenni a kapcsolatot és javasolni, hogy a vitorlástelep közelébe is telepítsenek szigetet.

Rátz Judit
környezeti tanácsadó
HuMuSz Ház - Interaktív játszóház, tanösvény és tanácsadó iroda
1111. Budapest, Saru u. 11.
(1)386-2648
http://www.humusz.hu/
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.