Kezdőoldal Hírek Friss hírek A lakossági hulladékégetés égető problémái
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

A lakossági hulladékégetés égető problémái
2019. február 13. szerda, 11:55

Általános iskolai tanulmányainkból emlékezhetünk rá, hogy az égéshez három feltétel együttes teljesülése szükséges: éghető anyag és oxigén jelenléte, emellett megfelelő hőmérséklet. A fűtési szezonban a tüzeléshez használt éghető anyag megválasztását körültekintően kell végeznünk, ugyanis egészségügyi, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból sem mindegy, mit választunk!

 

Olcsó megoldásnak tűnik a háztartási és a kerti hulladékok elégetése, különösen a hideg időjárás beköszöntésekor, a fűtés kérdése is megoldottnak tűnik ezzel a lehetőséggel. Azonban a hulladékok égetése tilos, 300.000 Ft-ig terjedő bírságot vonhat maga után. Kivételt képez az a néhány település, ahol még helyi önkormányzati rendelet engedi telefüstölni a levegőt a kerti hulladék égetéséből felszabaduló mérgekkel. A háztartási hulladék akár egyharmad része is műanyagokból állhat, amelyek égetése szinte felsorolhatatlanul sok mérgező, rákkeltő anyagot szabadít fel. Például szén-monoxidot, nitrogén-dioxidot, vinil-kloridot, benzolt, formaldehidet, sósavat és dioxinokat. Nehézfémek is a levegőbe juthatnak. Az ilyen anyagok elégetésével nagyban hozzájárulunk a légszennyezettség növekedéséhez, amely súlyos egészségügyi kockázatot jelent. A felszabaduló káros anyagok kisméretű szálló porszemcsékre tapadnak, amelyeket belélegezve lejuthatnak egészen a tüdő mélyére, ahol felhalmozódnak, a legapróbb részecskék pedig akár a véráramba is bekerülhetnek. A nyálkahártya irritáció, légúti megbetegedések, asztma mellett idegrendszeri, szív- és érrendszeri betegségeket is okozhatnak, sok közülük rákkeltő hatású. Például az avar égetésekor nagy mennyiségű benzol és benz-a-pirén is felszabadul, mindkettő bizonyítottan emberi rákkeltő.

A hulladékégetésből keletkező nitrogén-oxidok füstködöt (szmogot), savas esőt és savas kiülepedést okoznak. Ezek roncsolják a növényi szöveteket, elsavanyítják a talajokat, károsítják a fémeket és az épületek mészkőből álló elemeit. A hulladékok égetéséből származó savak és korom emellett súlyosan károsítják a tüzelőberendezésünket és kéményünket, így csökkentik azok élettartamát. Figyeljünk arra, hogy a bútorlapok, magas fényű papírlapok, italos kartonok, ruhák is tartalmazhatnak műanyagokat, ezért ezek égetését is tilos! Forgácslapok égetésénél például cián keletkezik és jut a levegőbe, esetleg a lakásba is. Ne égessük el továbbá az autógumit, fáradt olajat, színes újságpapírt! Gumi égetésénél gigantikus mennyiségű súlyosan rákkeltő benz-a-pirén keletkezik például és a levegőbe jut.

A kerti hulladék legmegfelelőbb kezelését a komposztálás jelenti, ha erre nincs lehetőségünk, elszállíttathatjuk a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval (ez jogszabályi kötelezettsége országszerte). A háztartási hulladék kezelését is bízzuk a közszolgáltatóra. Legegyszerűbb dolgunk azonban akkor van a háztartási hulladékkal, ha megelőzzük annak keletkezését vagy legalább is csökkentjük a mennyiségét. Hulladékcsökkentési praktikákért látogass el a https://humusz.hu oldalra!

Tüzelőanyagként hulladék helyett válaszd a régóta jól bevált tűzifát, vagy annak alternatíváit, a fabrikettet vagy pelletet. A tűzifa legyen fenntartható erdőgazdálkodásból származó, tiszta, legalább 1,5 évig szárított fa, így minimálisra csökkentheted az egészségre és környezetre káros anyagok kibocsátását, optimalizálhatod az egy szezon alatt felhasznált mennyiséget, ezzel pedig csökkentheted a fűtési költségeidet. A fabrikett és pellet préseléssel készül pl. faforgácsból, fűrészporból, így a faipari melléktermékek sem vesznek kárba. Arra figyeljünk, hogy ne tartalmazzanak mesterséges kötőanyagokat! Természetesen a legkisebb légszennyezést a gáztüzelés, elektromos fűtés és a távfűtés okozza, ezekhez azonos hőmennyiségre vetítve századannyi légszennyezés kapcsolódik. Sajnos a biomassza alapú távfűtés kivételével hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

További hasznos információk:

https://humusz.hu/haziegetes

www.futsokosankampany.hu

https://www.levego.hu/egyeb/ne-egesd-el

A hír megjelenését az Agrárminisztérium Zöld forrás pályázata támogatta.

 

 

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.