Kezdőoldal Hírek Friss hírek Zöldül a mobilcég
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Zöldül a mobilcég
2009. március 02. hétfő, 12:34
A Vodafone Magyarország Alapítvány felkérésére az anyavállalat dolgozói napján civil szervezetek mutatták be tevékenységüket. A környezetvédõket a Levegõ Munkacsoport képviselte a Petzvál utcai irodában.
A csütörtöki rendezvényen kizárólag a Vodafone dolgozói és a meghívott alapítványok vettek részt. A Levegõ Munkacsoport standjára látogatókat fõként az ökoszociális adóreform, az autó és tehergépjármû közlekedés környezeti hatásai, káros következmények elleni küzdelem és megoldási lehetõségek, valamint a környezetbarát közlekedés érdekelte. A bemutató energiahatékonyságra, takarékosságra ösztönzõ termékei közül legnagyobb sikere a napelemes laptoptöltõnek volt.

A megkérdezettek mindegyike egyértett abban, hogy a tömegközlekedés mai állapota nem vonzza a városiakat, mert a ritkított, illetve megszüntetett járatok miatt többszörös átszállással tudnák csak megközelíteni munkahelyüket. A céges autóhasználat kapcsán egy dolgozónál az is felmerült, hogy mivel a Vodafone szûkíti a munkavállalók lehetõségét, autót vásárol, nem mondana le a számára elõnyösebb, kényelmesebb feltételekrõl, ugyanakkor kerékpárt is vett, mert azzal is tervezi a munkábajárást. A beszélgetõk mind egyetértettek abban, hogy a kamionforgalom által okozott útkárokat, növekvõ autó szervízigényt és egyéb járulékos költségeket az autósok, illetve a lakosság fizeti meg és ez szerintük igazságtalan.


Az állami bevételek, adóterhek újraelosztásánál mindenki az anomáliát, környezetszenyezõ tevékenységek indokolatlan dotálását látja. A megoldásra a Levegõ Munkacsoport adóreformjával részben egyetértenek, ugyanakkor szkeptikusabbak abban a tekintetben, hogy esélyt lássanak a gyors és pozitív változásra. A megkérdezettek többsége úgy véli, hogy politikai alku tárgya a környezetvédelem féken tartása és ma nincsen kellõ önzetlen politikai szándék arra, hogy a megfékezzék a gazdasági növekedést és a kibocsátást, de még a gazdaság valódi kifehérítését sem.

Arra a kérdésre, hogy mit tennének vagy tesznek már most a környezettudatosság jegyében, a legyakoribb válasz az volt, hogy a elektromos fogyasztókat kikapcsolják, ha elutaznak, a tévét a standby üzemmódból is kikapcsolják és feleslegesen nem égetik a villanyt. Többségük már szelektíven gyûjti otthon a szemetet és a telkén komposztálja a falevelet és a lenyírt füvet. Többen kerékpároznak és a tömegközlekedést használják a városban.

A Levegõ Munkacsoport a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) tagszervezeteként a Norvég Civil Társadalmi Alap támogatásával valósította meg utcai tanácsadó napját a KÖTHÁLÓ "Környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelõzése érdekében" címû pályázata segítségével. A NCTA koordinálását az Ökotárs Alapítvány és partnerei végzik.
 
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.