Kezdőoldal Hírek Friss hírek Expedícióztunk a háztartásokban
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Expedícióztunk a háztartásokban
2012. július 24. kedd, 08:49

Sodródunk a hétköznapok szokástengerén. Hol az ésszerűség, hol a kényelem, hol az anyagi keretek szabják meg a láthatárt. Azonban egyre többünket hajt a klímatudatos életmód iránti vágy, hiszen családunknak, gyermekeinknek, unokáinknak a legjobbat, azaz egészségben megélhető hosszú távú jövőt szeretnénk biztosítani. Hírek, információk tömege zúdul ránk, hogy mit, miért, hogyan, miként. Az információ áradatban mégis nehéz a saját háztartásunkra vonatkoztatható megoldásokra rálelni.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezetei immár 15 éve nyújtanak segítséget az ország csaknem minden pontján. Idén júniusban pedig az Új Széchenyi Terv támogatásával a KÖTHÁLÓ bejárta az országot az Expedíciózz a háztartásban! elnevezésű kampányával. A kampány célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztás csökkentésének a szükségességére és növelje a megújuló energiák használatára vonatkozó ismereteket.

A 2012. június 6-án Miskolcon kezdődött rendezvénysorozat további nyolc nagyváros, Nyíregyháza, Eger, Esztergom, Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs és Szeged érdeklődő közönsége számára mutatott be egy-egy napon át a környezettudatosabb életmódhoz szükséges olyan megoldásokat, technológiákat és eljárásokat, melyeket kisebb-nagyobb erőfeszítéssel, de bárki alkalmazhat a háztartásában.

A kampány öt fő témakörre épült: az öko-építészetre, a környezetkímélő háztartási vegyianyagok használatára, a hulladékcsökkentés módjára, az energiatakarékosságra és a víztakarékosságra vonatkozó megoldási javaslatokkal kapcsolatos információkat osztották meg az utcai tanácsadás során. A program főbb vonalakban mindenütt ugyanaz volt: a városok frekventált pontján egy-egy napra sátrakat állítottak, ahol fogadták az érdeklődőket, tablókat, információs anyagokat helyeztek el, a környezetbarát termékeket polcokon állították ki, és a tájékoztatást demonstrációs eszközök is segítették. A kampány szervezésében részt vállalt helybéli zöld szervezetek szakemberei és önkéntesei szaktanácsadást tartottak. Megtekinthetőek voltak megújuló energiás berendezések, többek között napkollektorok, napenergiás aszaló, napelemes rendszer, mérőeszközök, mint az infra-hőmérő, UV sugárzásmérő, fénymérő, elektromos multiméter. Bemutattak víztakarékos csaptelepeket, környezetbarát háztartási tisztító és takarító szereket, amelyek használatát önkéntesek segítségével demonstrálták is.

A látogatók több mint húsz témát átfogó jól hasznosítható szóróanyagokat, ismeretterjesztő brosúrákat kaptak arról, milyen is a környezetbarát ház , hogyan csökkenthető a hulladék komposztálással, mit jelentenek az e-számok, vagy hogy miért vásároljuk a hazai gyümölcsöt a külföldi helyett.

Az rendezvénysorozatnak interaktív jelleget kölcsönzött, hogy az ismeretterjesztés mellett játékos feladatokon keresztül próbálhatták ki a tudásukat az érdeklődők, az energomatával és kompomatával folytatott kérdezz-felelek biztosan maradandó élményt nyújtott, az ökolábnyom-teszt is sok tanulsággal szolgálhatott, és ezek mellett az utcai ökotársas örvendett népszerűségnek. A nem csak a gyermekek számára szervezett kézműves foglalatosság során egyebek mellett napórát, szélforgót, és hajót készíthettek.

A kampányba bekapcsolódott a világ körül hajózó Tempest vitorlás, amely bár eredeti célját, miszerint 80 liter üzemanyaggal próbálja meg körbehajózni a Földet, nem tudta teljesíteni, azonban a két ökotudatos hajós útja során sokkal kevesebb energiát fogyasztott, mint más hajók. A kampányállomásokon tartott sajtótájékoztatókon – a világ másik feléről, a polinéziai szigetvilág mellől bejelentkezve – azt mesélték el, hogy milyen módon tudták expedíciójuk környezeti hatásait minimalizálni.

A kilencnapos utcai szemléletformálás több ezer látogatót vonzott a különböző helyszíneken, ugyanakkor ennél sokkal nagyobb kört ért el. A rendezvénysorozathoz médiakampány is kapcsolódott, az országos televízió és rádiócsatornák reggeli műsorai valamint magazin műsorai foglalkoztak az expedícióval, és mind a kilenc nagyváros helyi médiája is tudósított az környezettudatos ismereteket terjesztő körútról.

A www.greenfo.hu zöld hírportál folyamatosan beszámolt a rendezvényekről.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.