Kezdőoldal Hírek Friss hírek Hogyan lakjunk zöldebben?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Hogyan lakjunk zöldebben?
2009. október 30. péntek, 12:45
Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület környezeti tanácsadó irodáját az utóbbi időben többen keresték fel energetikai, építészeti jellegű kérdésekkel.
Megszaporodott azon érdeklődők száma, akik családi házuk felépítése, vagy egy kisebb felújítás előtt fontosnak tartják az energiahatékonyság, ezzel együtt a környezetbarát élettér kialakításának kérdéseit. Az egészségvédelem és az innovatív anyagok alkalmazási igénye mellett legtöbben az anyagi megszorítások oldaláról közelítik meg a témát, a rezsiköltséget szeretnék csökkenteni.

A környezeti és gazdasági szempontból fenntartható gondolkodás az elektromos áramfelhasználás és a hőenergia-igény, valamint a vízfogyasztás csökkentését célozza meg. Előbbit praktikus eszközökkel, energiatakarékos világítótestekkel, "A" kategóriás háztartási gépek alkalmazásával valósíthatjuk meg. A vízpazarlást az esővíz széles körű alkalmazásával csökkenthetjük, hiszen csupán az emberi fogyasztásra szánt mennyiség igényli az ivóvíz minőséget. Az összegyűjtött esővíz, vagy szürkevíz egyszerű gépészeti eszközökkel, viszonylag kis beruházással hadra fogható a vízöblítésnél. Az esővíz jellege, lágysága miatt kifejezetten előnyös lehet a mosásnál. Az egyszerű lehetőségek tárháza itt is széleskörű, a nyomásfokozó perlátorától a víztakarékos öblítőtartályokig.

A megújuló energiával való hőtermelés ugyan nagyobb beruházásigényű a bonyolultabb megvalósítás és szerkezeti illesztés miatt, főleg ha komfortos és megbízható rendszert szeretnénk. Ugyanakkor hozadékuk is nagyobb hosszú távon. Sokadik szempont, hogy a minimális fenntartási költségek mellett alkalmazásuk egyben emeli a ház forgalmi értékét, mely hamarosan elsődleges szempontként fog jelentkezni az ingatlanpiacon (előjelként látva a távfűtéses panellakások jelenlegi árzuhanását).
Elsődlegesen a napenergia és a biomassza használható fel a használati melegvíz (HMV) környezetbarát előállítására és fűtésre, fűtésrásegítésre. A legegyszerűbb napkollektoros rendszerek  500-700 ezer forinttól indulnak, melyek HMV előállításra alkalmasak és egész évben megbízható módon, hatékonyan működnek. A fűtésrásegítés költségei a magasabb gépészeti eszközigény és a nagyobb kollektorfelület miatt 1,5-2 millió forintos beruházással hozzák meg a kívánt hatást. E beruházások megtérülési ideje a növekvő energiaárak mellett egyre csökken, így 8-12 év alatti megtérülés kalkulálható, mind amellett élettartamuk és használhatóságuk jó tervezés esetén csaknem megegyezik a házéval. Fontos tudnivaló, hogy a napenergiával segített fűtési rendszerek csak felületfűtés (fal-, vagy padlófűtés) alkalmazása esetén képesek hatékonyan működni. A magasabb hőmérsékleten működő radiátoros hőleadóknál rásegítő hatásuk elenyésző, emiatt nem ajánlott.

A biomassza fűtés kevéssé tekinthető környezetbarátnak, de sokszor egyszerűbben elérhető. A kínálat a pár tízezer forintos teakályhától indul. Gépészeti rendszerelemként napjainkban a faelgázosító kazánok használata a leginkább elterjedt (ATMOS). Új trendként nagyságrendileg növekszik a pellettüzelés iránti kereslet, ahol a technológiai innováció mellett sok esetben a dizájn is teret kap (Edilkamin). Bekerülési költségük fél-egy millió forint körül kalkulálható. Ezen készülékek fontos előnye az égés hatásfokának tökéletesítése miatt azok gazdaságossága és csökkentett környezeti kibocsátása az eddig megszokott szilárd-tüzelő berendezésekhez képest. A készülékek másik előnye a pontos szabályozhatóság, mely a gázkészülékek kényelmét nyújtja a környezetbarát fűtőanyag használata mellett. Gyakran indokként szokott szerepelni a választásnál az autonomitás biztosítása a folyamatosan jelen lévő gázviták hatásainak kiküszöbölésére.
A régmúltat idézik a különféle cserép- és téglakályhák, kemencék alkalmazása, melyek újraélik reneszánszukat. Hatásfokuk változó, folyamatos, vagy napi kezelést igényelnek, de hangulatuk megfizethetetlen egy természetes, népies stílusú otthonban.

A természeti erőforrások jellegéből adódóan nagyon fontos szempont a hatékonyság kérdése, mely erősen befolyásolja a beruházás várható megtérülési idejét. E logika mentén első lépésként otthonunk energiaszükségletét célszerű az adott körülmények legalacsonyabb szintjére csökkenteni. A kitűzött célt különféle épület- és gépészeti szigetelésekkel valósíthatjuk meg akár nyílászárók, födém, vagy falszerkezet hőtechnikai jellemzőiről beszélünk, akár a gépészet csőszakaszainak, berendezéseinek technológiai szigeteléséről van szó. A beruházás költségei erősen igény- és alkalmazásfüggő képet mutatnak.

Leporelló letöltése

Bővebb információ:
Ledzényi András
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
33/400-150
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Az irodai tanácsadás hatékonyságát, az infrastruktúra fejlesztését és a környezetbarát alternatívák bemutatását a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

 


 

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.