Kezdőoldal Energiaszegénység Elosztó Projekt
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Elosztó Projekt
A Civitates Alap által támogatott Elosztó Projektben konzorciumot alkotó öt civil szervezet: a lakhatási szegénység mérsékléséért tevékenykedő Habitat for Humanity Magyarország; a civil szektor jogi környezetével foglalkozó Nonprofit Szektor Analízis Egyesület (NOSZA); a jövedelmi szegénységben élők számának csökkentéséért küzdő Magyar Szegénységellenes Hálózatot működtető Esély Labor Egyesület; a környezetvédelemmel kapcsolatos lakossági tanácsadással foglalkozó szervezeteket tömörítő Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló); és a nők társadalmi és jogi egyenlőségéért küzdő Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek).

Elég energiát mindenkinek!

Az energiaszegénység mára kiemelt témává vált az Európai Unióban. Ennek oka az a felismerés, hogy szakterületeken átívelő megoldások szükségesek mind a szegénység, mind a klímaválság hatásainak mérsékléséhez. A jó minőségű lakhatás és a megfizethető energia nem maradhat a tehetősebb rétegek kiváltsága.

A 4,4 millió ingatlanból álló országos lakásállomány legalább kétharmada energetikai szempontból elavult. A szegényebb háztartások tipikusan rosszabb állapotú, több energiát igénylő ingatlanokban laknak, és nincs megfelelő anyagi hátterük, hogy ezen változtassanak. Ezért az energiaszegénység leküzdéséhez külső támogatásra van szükség.

Át kell látni és elemezni kell az elérhető statisztikákat és szakpolitikai hátteret; megérteni, hogy helyi önkormányzati szinten milyen vetületei vannak ennek a jelenségnek; és nem utolsó sorban betekintést nyerni az érintettek szemszögéből a mindennapi problémákba.

A helyi szint megértéséhez két konkrét mintaterületen készítünk esettanulmányt. Az egyik Kispest, egy olyan budapesti kerület, ahol megtalálható a fővárosban előforduló legtöbb ingatlantípus. A másik egy Baranya megyei apró zsákfalu, Ág, ahol energiaszegénységi stratégia készül. Ide a gázhálózat már nem ér el, a lakók nagy része a szegénységi küszöb alatt él.

A 2020. novemberéig tartó projekt keretében további kiemelt témáink a szilárdtüzelés és az energiaszegénység szempontjából legsérülékenyebb csoportok azonosítása. Ezen felül együttműködéseket építettünk ki számos olyan nemzetközi és hazai szereplővel, akik jelentős tapasztalattal, tudással rendelkeznek az energiaszegénység témájában.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.