Kezdőoldal Hírek Friss hírek Gumihalmok a Szigetközben
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Gumihalmok a Szigetközben
2014. július 11. péntek, 10:26

Lakossági bejelentést kaptunk a Szigetközből 2014 márciusában, hogy a Mosoni-Duna árterében, a Kunszigetet Dunaszentpállal összekötő Bolgányi-híd közelében - természetvédelmi területen –valaki jelentős mennyiségű gumiabroncsot rakott le több kupacban.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget megkerestük és indítványoztuk, hogy intézkedjen a terület megtisztításáról és a felelősségre vonásról.

 

A Felügyelőség 2014. áprilisi tájékoztatása szerint az ügyintézést megkezdte:

x Megállapította a beküldött térképvázlat alapján a pontos helyet, helyrajzi számot, ez alapján kiderült, hogy a kérdéses terület Dunaszentpál községhez tartozik.

x Megállapította azt is, hogy a terület országosan védett természeti terület, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet része, ezen kívül Natura 2000-res terület.

x Megkereste a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, hogy van-e tudomása az elhagyott hulladékról.

x A Győri Járási Hivatalnál feljelentést tett, ahol szabálysértési eljárás indult köztisztasági szabálysértés miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Vizsgálják továbbá azt is, hogy az ismeretlen elkövető magatartása természetvédelmi szabálysértésnek minősülhet-e.

x Az ingatlan területe szerinti illetékes jegyzőnek továbbította az illegálisan lerakott hulladék sorsáról való intézkedés lehetőségét, ahogy azt a jogszabály előírja.

Dunaszentpál jegyzője 2014 júniusában értesítette egyesületünket közigazgatási (hulladékgazdálkodási bírságolási) hatósági eljárás megindításáról, és felszólított minket nyilatkozattételre. Hogy miről kellene nyilatkozni, arról nem szól az értesítés.

A gumihalmok mindeközben köszönik szépen, jól vannak – a kisebbik szerényen meghúzódik az aljnövényzetben, míg a nagyobb kupac szemérmetlenül mutogatja magát az arra járóknak.

 

2014. március 23.
2014. július 3.
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.