Kezdőoldal Hírek Friss hírek Legyen "zöld" karácsony!
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Legyen "zöld" karácsony!
2013. december 14. szombat, 09:38

Karácsony közeledtével egyre többekben fordul meg annak a gondolata, hogyan tehetnék zöldebbé a szeretet ünnepét. A Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájánál is érdeklődtek a téma iránt. Nekik a következőket tudtuk tanácsolni.

A fogyasztói társadalomban a termelők és forgalmazók célja az, hogy minél többet vásároljunk, pazaroljunk, fogyasszunk. Manapság a karácsony is a fogyasztás ünnepe. Karácsonykor fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségű energiát, étkezünk legtöbbet szükség felett, termeljük a legtöbb hulladékot és szennyezzük legjobban a környezetünket. Pedig a környezetbarát karácsony megvalósítása valójában nem jár sok lemondással, csupán egy kis odafigyelésre van szükség. Ebben segítenek az alábbi ötletek, tanácsok:

  • Kezdjük el időben az előkészületeket, így kevésbé költekezünk majd feleslegesen.

  • Ajándékaink legyenek tartós, javítható darabok. Néhány ötlet környezetbarát ajándékra: „zöld” témájú könyv, komposztkeret, fonott vesszőkosár, vászon bevásárlószatyor, napelemes számológép, újratölthető akku (elem) és -töltő, bioélelmiszer, madáretető és odú, foszfátmentes tisztítószer, kertészeti utalvány stb. Kerüljük a műanyagból készült ajándékokat és csakis olyan ajándékokat vásároljunk, amire valóban szüksége van az illetőnek. Sokkal több örömet tudunk szerezni saját készítésű karácsonyi ajándékokkal, különösen sikeresek a házilag készített finomságok. Illetve az emberek többsége jobban szereti, ha inkább időt (közös vacsora, mozi, beszélgetés) ajándékozunk nekik, nem pedig valódi tárgyakat.

  • Vásárlási körútjainkra vigyünk vászontáskát, vagy kosarat, s ne fogadjuk el a pénztáros által elővett műanyag változatot.

  • Igyekezzünk a boltok polcain hagyni a „túlcsomagolt” árukat. Karácsony táján sok terméket előszeretettel adnak nagyobb, díszesebb borításban. Ne hagyjunk magunkat elbűvölni a csillogó, színes csomagolás által, egyazon termék többféle módon csomagolt változata közül válasszuk a kisebb, kevesebb, környezetkímélőbb kiszerelésűt.

  • Vásárláskor elsősorban hazai, vagy környékbeli szezonális termékeket vásároljunk helyi termelőktől ezzel is megóvva a környezetet. Hiszen ha kevesebbet kell szállítani az élelmiszert, kevesebb energia fogy, és kevesebb lesz a károsanyag kibocsátás is, valamint a helyi gazdaságot is támogatjuk.

  • Az ajándékokat csomagoljuk környezetbarát barnapapírba, melyre akár mintákat is festhetünk; magazinok színes oldalaiba, újságpapírba, maradék tapétába; készíthetünk maradék textilanyagból tornazsákok mintájára ünnepi zsákocskát; vagy régi cipős dobozból vízfesték, régi naptár, kivágott képek stb. segítségével díszdobozt – utóbbi jó családi program a gyerekeknek is. Ezek mind olyan csomagolóanyagok, melyeket később is használhatunk hasonló célokra.

  • Vágott fa helyett vegyünk inkább gyökeres, élő fenyőt, ami aztán az első enyhébb kora tavaszi napon elültethető a kertben, a telken, a gyerek óvodájában vagy a ház előtti parkban. De díszíthetünk csak néhány – fa aljáról levágott és vázába helyezett – fenyőgallyat is „karácsonyfa” gyanánt. Feltétlenül kerüljük a műanyag fenyőt.

  • Keressünk visszaváltható kiszerelésű italokat, vagy használjunk gyümölcscentrifugát.

  • A hulladékot szelektíven gyűjtsük össze – amit lehet, tegyünk el jövőre (pl. díszdobozok, csomagolópapírok, dísztasakok, szalagok stb.). Nagyobb dobozokat is tudunk majd a későbbikben hasznosítani, ezeket is tegyük el. Kisebb lekváros üvegeket se dobjunk ki – ezekből karácsonyi mécsestartókat készíthetünk.

  • A lakás és a fenyő szépítésére válasszunk természetes anyagokból – textil, vessző, gyékény, agyag, üveg, papír, szárított virág, termés, só-liszt gyurma stb. – készült díszeket. A hagyományos díszek rengeteg káros anyagot tartalmaznak.

  • Égősorok helyett használjunk gyertyákat (paraffin helyett lehetőleg méhviasz gyertyákat). De ha ragaszkodunk az égősorokhoz, válasszuk az energiatakarékos LED-es változatokat. A házat, lakást, kertet felesleges kivilágítani – ha muszáj, akkor csakis az ünnepek alatt tegyük, és ne felejtsük éjszaka kikapcsolni!

  • Évente több ezer fát vágnak ki csakis üdvözlőkártyák, bélyegek miatt, amit utána úgyis eldobunk. Készítsünk egyedi karácsonyi lapokat környezetbarát kartonból, vagy e-mailben, illetve személyesen köszöntsük fel egymást.

  • Ünnepek után szervezzünk „Újévi Cserebere Bulit” munkahelyen, iskolában. Jó alkalom arra, hogy a félresikerült – azaz a nekünk nem tetsző, túl kicsi/nagy, általunk használni nem kívánt stb. – karácsonyi ajándékokat ne a szekrény mélyére süllyesszük (ahonnan később a kukába kerül), hanem elcseréljük egymás között.

  • A maradék ételeket, italokat ne dobjuk ki, alufólia és folpack helyett fedeles dobozokban, edényekben tároljuk őket. Amit lehet, fagyasszunk le, illetve használjunk fel egyéb ételekhez. Ha erre sincs lehetőség, adjuk oda családtagoknak, szomszédoknak vagy hajléktalanoknak.

 

Bővebb információ:

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja
Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 20/495-2982
E-mail: angel
 Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.