Kezdőoldal Hírek Friss hírek Gombagyűjtés
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Gombagyűjtés
2012. november 27. kedd, 06:36

A Csemete Egyesületnél a Fagyűjtéshez hasonló probléma jelentkezett a gombagyűjtés kapcsán. Nem kis utánajárást igényelt, amit valószínűleg a tevékenységet végzők töredéke sem tesz meg, de még csak nem is ismeri a szabályozási hátteret. Az erdőtörvény alapján a tulajdonos hozzájárulása kell a nem állami erdők esetében, ami az erdőtagok tulajdonviszonyait figyelembe véve (esetenként több tucat tulajdonos egy ha-on) nonszensz, vagyis a szabályozásnak a lehetetlenséggel egyenlő érvényt szerezni. Közben ráfutottunk arra, hogy ez nem csak az erdei haszonvételek engedélyezését nehezíti - a soktulajdonosú közbirtokosságok pl az erdőtervek jóváhagyását és a kezelések tervezését teszik néha lehetetlenné. Az engedélykéréshez egyébként sokszor az egyetlen reális eshetőség, ha gps koordináták alapján visszakeressük a földhivatalban a területtulajdonost, ami vagy az állam, vagy magánzó.

 

A helyzet kezelése szempontjából épp az állami erdők jelentenek üdítő kivételt, itt egy-egy erdészet egységesen képes kezelni a dolgot (más kérdés, hogy az alkalmazottaknak nem mindig egységes a hozzáállása). Az erdőben sátrazáshoz hasonlóan itt is a fordított szabályozás érvényesül, azaz ahol nem tilos, ott szabad - vagyis a tiltott övezeteket, erdőket jelölik meg, és nem a szabadon gombászható erdőket táblázzák körbe. A kérdés részét képezte, de még nehezebben hozható az elmélet a valósággal szinkronba a gyűjtött gombák mennyiségét illetően. Elméletileg egy fajból csak maximum 5 kg gyűjthető, saját étkezési célra. A megkeresés nyomán a lakost egyébként a szegedi vásárcsarnok kijelölt gombavizsgáló helyére irányítottuk, ahol viszont olyan gombavizsgáló hölgy működött, aki egy kis határozókönyvecskét nézegetett a szakvizsgálathoz, hogy melyik képre hasonlít legjobban a hozott anyag... A védett státuszú fajokról a lakosoknak vajmi kevés ismeretük van sajnos, s a fentebb hivatkozott 5 kg-os szabályt sem ismerik/tartják be sem ők, sem a vizsgálók.

Miután erre külön politikai indíttatású felszólítást is kaptak (vesd össze: kecskét kell tartani, meg gombászni menni), mintha az utóbbi időben egyre többen fognának neki az amatőr gombagyűjtésnek - ennek eredményét a tv híradókban ezen az őszön láthattuk is. A CSEMETE Gombász Szakosztályának vezetőjéhez Szarvasról, Szentesről is hordják a gombát Algyőre bevizsgáltatni, amit részint az indokol, hogy olyan mennyiségeket gyűjtenek (egy kocsi csomagtartónyi pl), részint mert a közvetlen környéken sehol nincs hivatalos állomás.

 

Bojtos Ferenc
Csemete Egyesület

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.