Kezdőoldal Hírek Friss hírek Piacosított szemléletformálás
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Piacosított szemléletformálás
2012. szeptember 27. csütörtök, 10:26

Júniusban több ezer ember sétált el az Expedíciózz a háztartásban! kampány sátrai előtt győri ETO Parkban, hiszen a rendezvényt akkor a helyi szervező Reflex Környezetvédő Egyesület a Győri Vásárhoz igazította, az őszi forduló állomáshelyét egészen más szempontok alapján választották ki.

Tegnap a győri piac közelében, a Városi Könyvtár előtt állították fel a standokat, és a szép számú érdeklődő így zömmel a piac vásárlói közül kerültek ki. A kampánysátor – igazodva a piac nyitva tartásához – már reggeltől fogadta az érdeklődőket, az aktivisták a piaci asztalok között is népszerűsítették az expedíció standjait, így sokan töltöttek ki ökototót, és válaszoltak a kérdésekre nem utolsó sorban a háztartásban hasznosítható környezetbarát nyeremények reményében.

A látogatók leginkább a háztartási vegyszerek kiváltására alkalmas ökomosószerek, környezetbarát takarítószerek iránt mutattak érdeklődést, de sokan álltak meg a biokozmetikumok asztalánál, és a Természetesen – hagyományosan ma is! feliratú tábla mögötti kiállítóhelyen megszemlélhető, természetes anyagokból készült konyhai eszközöket, tálakat és tányérokat is alaposan megvizsgálták.
A legtöbben azonban – mint ezt Nagy Péter Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője a greenfonak elmondta – a napkollektoros aszaló berendezést keresték, amelyet előző este az egyik kereskedelmi televízió is bemutatott. Ez egy olyan szerkezet, amelynek fekete csöveiben felmelegszik a levegő, az fölszáll a különböző tálcákon keresztül, amelyekre a gyümölcsöket elhelyezték, és így aszalja meg őket. Ezen kívül persze azok a kérdések is felmerültek, amiért általában megkeresik a környezeti tanácsadókat: hulladékos kérdések, fakivágás, vagy éppen a mobil tornyok egészségkárosító hatása.

Több iskolai osztály is kilátogatott az expedíciós standokhoz, a gyerekek is lelkesen töltötték a totókat, és érdeklődtek Blaskovich Ákos, avilágkörüli vitorlás expedíció résztvevőjének a beszámolója iránt. Egyebek mellett arról kérdezték a hajóst, hogy a déli féltekén tapasztaltak-e az északinál sokkal intenzívebb napenergia felhasználást, és mutattak-e érdeklődét a szigeteken a bennszülöttek a hajójukon található felszerelés iránt. A hajós véleménye szerint nagyon kevés helyen láttak az alternatív energia hasznosítására törekvéseket, a hajójuk tengervízből ivóvizet előállítani képes víztisztító berendezése azonban nagy sikert aratott. Blaskovich Ákos beszámolt egy „tengeri stoppos” lengyel házaspárról, akik ilyen módon kívánták körbeutazni a Földet, és akiket ők is felvettek a hajójukra egy darabig. A legmegdöbbentőbb élménye azonban az volt, hogy a tenger tele van tornacsukával és pillepalackkal.

 

forrás:
Bencsik Márta greenfo

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.