Kezdőoldal Hírek Friss hírek Biciklis expedíció Szegeden
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Biciklis expedíció Szegeden
2012. szeptember 25. kedd, 14:04

Míg júniusban főként a gyerekeket igyekeztek bevonni és rajtuk keresztül a szülőket elérni az Expedíciózz a háztartásban! kampány szegedi szervezői, a roadshow tegnapi állomásán ezúttal az egyetemistákat szólították meg a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület aktivistái.

A helyszín is ehhez a koncepcióhoz igazodott: míg a nyár elején a város központi tere, a családi séták helyszíne, a Széchenyi tér platánjai alatt várták sok-sok játékkal az érdeklődőket, most az egyetemi épületek mellett, a többek között az Egyetemi könyvtárnak is otthont adó Tanulmányi és Információs Központ (mindenki által használatos rövidítéssel: TIK) előtt állították fel a sátrakat. 

Amint Bojtos Ferenc, a Csemete irodavezetője a greenfónak beszámolt, nagyon sokan keresték fel őket, és nem csupán tanácsadásért, hanem szakmai érdeklődésből is. Szegeden ugyanis az expedíció tematikájához kapcsolódó képzések is felvehetők az egyetemen, pl. energetikai, hulladékgazdálkodási szakmérnököket is képeznek. Az érdeklődők zöme azonban civil látogató volt, akiket az érdeklődésen kívül még egy, a külső szemlélő által is azonnal észrevehető közös dolog kapcsolt össze: biciklivel érkeztek.

Ez a rendezvény így annak a megállapítására is alkalmas volt, hogy az egyetemisták nagy számban járnak kerékpárral, főleg olyan helyekre, ahol – mint a TIK előtti nagy kerékpár tárolóval – biztosított a kétkerekűk megfelelő elhelyezése. Alapvetően a kerékpár utakkal sincs nagy baj, tájékoztatott Bojtos Ferenc, mert Szeged – részben az EuroVelo programhoz kapcsolódva - több kerékpárút-hálózat fejlesztést is megvalósított, így a külső részekből a belvárosba végig be lehet biciklizni, a belváros kerekezés már problémásabb, hiszen a kerékpárutakat itt is a járdából vagy az autóútból csípték le.

A kérdések túlnyomó többségét a megújuló energiákkal kapcsolatban intézték a környezeti tanácsadást végző szakemberekhez: hogyan lehetne az alternatív energiaforrásokat a háztartásba becsatornázni, hogy kell szélkereket építeni, stb. És mit lehet tenni, ha esetleg a hatóságok nem igazán támogatják ezeket az ötleteket. Az expedíciós sátorban külön standot kapott egy, a lakások energiatanúsítványának a kiállításával kapcsolódó cég, amely prezentációban foglalta össze a tudnivalókat, és válaszolt a kérdésekre is.

A rendezvényhez kapcsolódott egy könyvbemutató is. A TIK épületében a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub egy új kötetet mutatott be, amely a Szegedtől délre lévő védett és természetközeli területek gyógynövény flóráját térképezte fel.

forrás: 
Bencsik Márta greenfo

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.