Kezdőoldal Hírek Friss hírek Energiatanúsítvány – hogy is van ez?
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Energiatanúsítvány – hogy is van ez?
2012. július 04. szerda, 10:59

A tavaszi időszakban több megkeresés is érkezett az E-misszió Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodájához lakóépületek energetikai tanúsítványával kapcsolatosan. Legutóbb egy fiatal pár kért segítséget: most vannak túl a lakásvásárláson, szeretnék elkészíttetni a kötelező energiatanúsítványt, ehhez keresnek szakembert.

Első körben tájékoztattuk őket, hogy a tanúsítvány csak új épületek esetén kötelező 2009 január 1-től, valamint 2012. január 1-től a már meglévő épületekre is, eladáskor, illetve bérbeadás alkalmával szükséges a dokumentum megléte. Ezek fontos tények, azonban van még néhány információ, amivel jó, ha tisztában vagyunk.

Az energiatanúsítvány egy, a háztartási berendezések energiahatékonysági címkéjéhez hasonló dokumentum, ami az épület energiafelhasználásáról, energetikai állapotáról tájékoztat. Illetve mégis több annál: amellett, hogy világos képet ad az épület műszaki állapotáról és az ez alapján az üzemeltetés során várható rezsiköltségekről, javaslatokat, korszerűsítési lehetőségeket is tartalmaz, melyekkel javítható az épület energiahatékonysága. Megléte a fentebb említett esetekben kötelező, azonban bárki, szabadon elkészíttetheti azt, ha szeretne tisztában lenni háza, lakása, irodája energetikai állapotával. (Részletesen az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. kormányrendelet szabályozza, kinek, mikor és milyen épület esetében kötelező elkészíttetnie a tanúsítványt.) Tulajdonképpen olyan információ ez, mint gépkocsik esetében a fogyasztás: megmutatja, mennyire gazdaságosan üzemeltethető az épület.

A tanúsítvány bevezetésének célja, hogy hosszú távon csökkenjen az épületek energiafelhasználása. A statisztika szerint ugyanis Európában az összes elfogyasztott energia 40%-a az épületekben kerül felhasználásra, ami igen magas arány.

Tanúsítást csak a megfelelő képesítéssel rendelkező személy végezhet. Díja igen változó lehet, az esetek többségében az épület rendeltetésétől, alapterületétől, földrajzi elhelyezkedésétől függően 40-60 ezer forint, de egyéb tényezők miatt akár nagyobb szórást is mutathat. Sok esetben azonban, ha a tulajdonos elvégezteti a javasolt felújítást, korszerűsítést, a beruházás és a tanúsítás költsége is igen hamar megtérülhet.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.