Kezdőoldal Hírek Friss hírek Fogyatkozó gyepterületek a Partos-réten
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Fogyatkozó gyepterületek a Partos-réten
2012. június 28. csütörtök, 08:57

2012. tavaszának végén egy hajdúböszörményi lakos kereste fel a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodáját az alábbi bejelentéssel. A Nagy-nyerges és Partos-rét helyi jelentőségű természetvédelmi területekre történő kilátogatása során feltételezhetően illegális beszántás nyomaira bukkant a területen, illetve a terület védettségét jelző tábla is eltűnt.

 

A Hajdúböszörmény közigazgatási területéhez tartozó területek – amelyek Hajdúvid községtől néhány százméternyire találhatók – túlnyomórészt nádas, gyékényes, időszakosan vízzel borított területek, amelyek szegélyét értékes, védett és veszélyeztetett növényekben gazdag kaszáló övezi. Sajnos a Hajdúságban az utóbbi évtizedekben rendkívüli mértékben megfogyatkoztak a természetes gyepek, ezért azok oltalmára különös hangsúlyt kell fektetni. A terület a tavaszi időszakban számos átvonuló madárfajnak (darvak, récék, parti madarak) nyújt táplálkozó és pihenő helyet egyfajta tranzit megállóként a déli telelőterületekről, az északi fészkelő helyek között.

A Zöld Kör a helyszín bejárása során megerősítette az észlelt természetkárosítást, és mint e területek természetvédelmi kezelője kezdeményezte Hajdúböszörmény Város Polgármesteri Hivatal, valamint a területileg illetékes Földhivatal bevonásával az eset kivizsgálást és lehetőség szerinti szankcionálását, amelytől elsősorban a hasonló esetek megelőzését kívánjuk elérni. Az ügyre az alábbi jogszabályok vonatkoznak:

  • 42 /2007. (XII.07.) Önk. Rendelet az épített és természeti értékek helyi védelmérÅ‘l 1/c. számú melléklete: Partos-rét és Nagy-Nyerges természetvédelmi terület védetté nyilvánításának céljai, a kezelési terv fÅ‘bb szempontjai (2): …a gyepterületeket megboronálni, tárcsázni, beszántani, mechanikai úton roncsolni tilos.

  • 1996. évi LIII. Törvény a természet védelmérÅ‘l 38. § (1): Védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen: …b) a gyep feltöréséhez, felújításához, felülvetéséhez, öntözéséhez, legeltetéséhez, kaszálásához;…

 

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja
Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 20/495-2982
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.