Kezdőoldal Hírek Friss hírek Denevér az iskolában
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Denevér az iskolában
2012. március 31. szombat, 04:57

2012. február elején a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájából keresték meg Környezeti Tanácsadó Irodánkat azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, kihez fordulhatnak, mert egy megdermedt, téli álmot alvó denevért találtak az iskola épülete mellett.

Az európai denevérfajok többsége számos más emlősállathoz hasonlóan téli álmot alszik, mivel élelemforrásukhoz, a rovarokhoz a hideg időszakban nem jutnak hozzá. A téli álom idején a denevérek hibernálják saját testüket, tehát testhőmérsékletük igen alacsony, életfunkciójuk lelassul. A denevérek álmukból időnként megébrednek, ilyenkor kissé felgyorsulnak anyagcsere folyamataik, de utána minden visszaáll és folytatják hibernált létüket. Téli szálláshelyük kiválasztásában nagy szerepet játszik a hőmérséklet, melynek állandónak és 4-5 fok körülinek kell lennie. Legtöbbször odvakban, barlangokban, panelházak repedéseiben vagy háztetők padlásain telelnek át. Ha telelő denevéreket találunk, nagyon fontos, hogy ne zökkentsük ki őket hibernált állapotukból, mert ez a folyamat igen törékeny, hiszen aktivált állapotuk létrejöhet egy-egy zavaró tényezőtől, tehát minden szervi funkciójuk visszaáll nyári állapotukba és a hideget akkor nem tudják átvészelni, hiszen tápanyagtartalékuk vagyis zsákmányuk nincsen a hidegben.

Az iskolából hozzánk fordulóknak a következőket tudtuk tanácsolni. Minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal (telefon: 52/529-920, cím: 4024 Debrecen, Sumen u. 2.), akik megfelelő helyre tudják szállítani az állatot. A szakember kiérkezéséig az állatot helyezzék egy lyukakkal ellátott dobozba, majd tegyék egy nyugodt, csendes helyre. Ezen túl javasoltuk még, hogy lehetőség szerint ejtsenek szót a témáról a diákok körében kiemelve a denevérek védelmének fontosságát számuk drasztikus lecsökkenése miatt, és hasznosságukat a rovarkártevők pusztításában. Hasznos információkért ajánlottuk számukra a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának „Ne üldözd a denevért!” című kiadványát.

 

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja
Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 20/495-2982
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.