Kezdőoldal Hírek Friss hírek Szomszédban landoló permetszer
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Szomszédban landoló permetszer
2011. szeptember 02. péntek, 05:38

2011. augusztus 29. – én érkezett egy bejelentés a Pécsi Zöld Kör Egyesülethez Ócsárdról. A bejelentő egy Ócsárdi lakos, és telektulajdonos. Elmondása szerint saját földjét és a rajta termelt fűszernövényeket és gyümölcsöket lepermetezte egy helikopter, amely a szomszéd földeken napraforgó permetezést végzett. A növényeket saját maga és családja számára termeszti, így megspórolva a zöldség-gyümölcs költségeket. A terményekre került vegyszer miatt azonban nem mernek belőlük fogyasztani, mert úgy tudják, hogy erősen mérgező.

Itt utalt arra, hogy a Dunántúli naplóban olvasott egy ilyen témájú írást is. Kérte, hogy keressük meg a nevében a Környezetvédelmi felügyelőséget, illetve érdeklődött, hogy milyen egyéb lehetőségei lennének.

 

A Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségnél tájékoztattak minket arról, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága illetékes az ügyben, ők tudnak segítséget nyújtani.

A Növény és Talajvédelmi Igazgatóságon az ügyet intéző előadó elmondta, hogy ehhez hasonló ügyekben keresik mostanában őket, ennek van a „szezonja”. Az előadó elmondása szerint ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy tévesen lepermetezik a szomszéd földjét, hanem arról, hogy a lepermetezett növényről - jelen esetben a napraforgóról - átfújja a szél a permetet a környező földekre, és növényekre. Elmondta, hogy a Növény és Talajvédelmi Intézet munkatársai abban tudnak segítni, hogy a bejelentést követően kimennek, megnézik a helyszínt, talaj illetve növénymintát vesznek, és majd beszámolnak a bejelentőnek az eredményről, azaz az okozott szennyezés mértékéről stb. Az ügymenetről és a fenti információkról tájékoztattam a minket felkereső Ócsárdi lakost, aki felkért, hogy a nevében tegyek bejelentést.

A bejelentést a Pécsi Zöld Kör Egyesület környezeti tanácsadója 2011.08.31.-én megtette.

A fenti információnyújtás és bejelentés mellett a Pécsi Zöld Kör Egyesület jogász végzettségű tagjának tanácsára arról is tájékoztattuk az ügyfelet, hogy szomszédjog megsértése címen polgári peres eljárásban kártérítést követelhet a szomszéd telek tulajdonosától, amennyiben személyesen nem tudnak megegyezni.

Az ügyfél megköszönte a munkánkat és a segítséget, és jelezte, hogy amennyiben szüksége lesz rá, a későbbiekben is felkeres minket.

 

Pécs, 2011-09-01

.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.