Kezdőoldal Hírek Friss hírek Sajtóközlemény
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Sajtóközlemény
2011. június 20. hétfő, 15:00

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata levélben fordult az illetékes kormányzati intézményekhez és valamennyi parlamenti képviselőhöz annak érdekében, hogy tiltakozzon a Jövő Nemzedékek Ombudsmani Hivatalának tervezett felszámolása ellen.

Megállapítható, hogy a KIM által közreadott törvénytervezet ütközik az alkotmányozók szándékaival, mert:

1. a jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csupán "annak figyelemmel kísérését" szabja meg a helyettes feladatául,

2. teljes mértékben súlytalan helyettesi intézményt hozna létre,

3. a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelenleg meglévő speciális jogi eszközeiből semmit nem tartana meg.

Többek között megszűnne a jogszabályok, a tervek, koncepciók véleményezésének joga, a perbeli jogosítványok, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos jogosítványok, az EU-ban képviselendő magyar álláspont kialakításában való részvétel lehetősége.

4. megszüntetné a helyettes biztos munkáltatói jogköreit, és ezzel elvenné mind függetlenségét mind szakmai hátterét.

A tervezet szerint a helyettes biztos nem lenne más, mint az alapvető jogok biztosának egyik utasítható beosztottja, aki csak közreműködőként venne részt a vizsgálatokban.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata felhívja a figyelmet arra, hogy a törvénytervezet jelen formájában ellentétes az Alaptörvény elfogadott szövegével, rendszerével és az alkotmányozók alapvető szándékaival.

Teljesen ellátatlanul hagyna egy fontos, hosszú távú állami feladatot, a jövő nemzedékek érdekeinek a képviseletét, és nem utolsó sorban jelentős nemzetközi presztízsveszteséggel járna.

A Kötháló Szövetsége arra kér valamennyi parlamenti képviselőt, hogy szíveskedjenek a A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK csatolt módosító javaslatait támogatni az "Alapvető jogok biztosának és helyetteseinek jogállásáról, feladat- és hatásköréről szóló" törvénytervezet vitája és végszavazása során.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.