Kezdőoldal Hírek Friss hírek Több mint fél millióan voltak kíváncsiak az Európai Napos Napok programjaira
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Több mint fél millióan voltak kíváncsiak az Európai Napos Napok programjaira
2011. június 02. csütörtök, 08:24

Véget ért a European Solar Days 2011. évi kampánya

Brüsszel, 2011. május 26.
Negyedik alkalommal rendezték meg idén a European Solar Days (Európai Napos Napok) rendezvénysorozatot, amely a napenergia használatát népszerűsíti Európa szerte. 2011. május 1-15. között Európa 18 országában fél millió ember vett részt a 8000 különféle rendezvényen, hogy megismerkedjen a napenergia előnyeivel, technológiáival. Magyarországon a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata 35 rendezvénnyel erősítette a kampányt (www.naposnapok.hu).

 

Vajon mennyiben járul hozzá a napenergia Európa energiafüggetlenségéhez? Ezt a kérdést járta körbe az a panelbeszélgetés, amely a European Solar Days nyitánya volt Brüsszelben.
Mariusz Kawnik – a Lengyel Köztársaság állandó EU képviseletének energia nagykövete– megerősítette, hogy a megújuló energiák fejlesztése az EU Tanács elkövetkező elnökségének is kulcsfontosságú kérdése marad, Paolo Frankl – az IEA Megújuló Energia Osztályának vezetője hangsúlyozta, a napenergia-technológiák terjedése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unió elérje a 2020-ra kitűzött energetikai céljait.

A brüsszeli esemény másik fénypontja Louis Palmer napenergiával működő taxija volt. Palmer az első ember, aki napenergiával működő autójában világkörüli utazást tett.
„Nagy öröm volt számomra, hogy láthattam az emberek őszinte érdeklődését a napenergia használattal kapcsolatos technológiák iránt. Az energafüggőség napjaink egyik legnagyobb kihívása, és csak elhatározás kérdése, mennyire aknázzuk ki a napenergia adta lehetőségeket” – nyilatkozta Palmer.

„A napenergia továbbra is kulcsfontosságú alternatív energia a fenntartható európai lét és az EU éghajlatvédelmi céljainak eléréséhez” – mondta Reinhold Buttgereit az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség (EPIA) főtitkára. „Mára már nyilvánvaló, hogy az EU-nak növelnie kell a megújuló energiák arányát. Azonnal át kell értékelnünk energetikai döntéseinket, különben Európa jövőbeni energiafüggetlenségét és energiaellátásának biztonságát kockáztatjuk.”- tette hozzá Xavier Noyon, az Európai Termikus Napenergia Iparszövetség (ESTIF) főtitkára.

„A technológia létezik, és amint a Solar Days kampány is bizonyítja, a fogyasztók egyre inkább értékelik az előnyeit. Ugyanakkor a döntéshozók őszinte támogatása nélkül továbbra is nehéségekkel találjuk magunkat szembe, ha növelni szeretnénk napenergia arányát. – összegzett a két képviselő.

A napenergia alapvetően képes hozzájárulni az EU azon nagyszabású céljainak eléréséhez, amely szerint 2020-ig 30%-kal növelni kell a megújuló energiaforrások arányát. A napenergia energiafüggetlenséget biztosíthat helyi, regionális és egyéni szinteken egyaránt, mert ingyenes, tiszta és mindenek fölött kifogyhatatlan. Egy mostani kutatás szerint az EU területén működő napkollektorok képesek lesznek az alacsony hőigény 3,6%-át fedezni, míg a napelemek által előállított elektromosság az EU elektromos áram-igényének 12%-át fedezheti majd 2020-ra, ha valóban adottak lesznek a politikai keretek.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.