Kezdőoldal Hírek Friss hírek Jön az új energiacimke
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Jön az új energiacimke
2011. március 07. hétfő, 05:40

Újfajta energiacímke kerül a háztartási gépekre, az Európai Unióban kötelező szabályozás révén a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről. A gyártási technológia fejlődésével az energiacímkére vonatkozó szabályozás elavult, ezt mutatja, hogy a boltokban kapható készülékek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik, a címke ezért már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről - mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője az európai háztartásigép-gyártók szervezetének (CECED) mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az új címke valamennyi készülékcsoportnál az éves energiafogyasztásról tájékoztat, és bővül a kategóriák, energiaosztályok száma, a mezőnyt így jobban szét lehet húzni. Az egész EU-ban egységes címke a zajszintről is tartalmaz adatokat, és nyelvsemleges lesz, vagyis a feliratokat ábrák helyettesítik majd. Bővül a készülékek köre is, az év végétől kötelező szabályozás értelmében a televíziókon és a borhűtőkön is lesz majd energiacímke - mondta Mészáros Fanni.
Új energiacímke a háztartási gépeken (6,3 MB word)

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az EU arra törekszik, hogy tovább bővüljön a címke alkalmazási területe, így a jövőben a porszívótól a hajszárítóig egyre több háztartási készüléken lesz majd energiacímke.

Részletek az új energiacímkéről >>>

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.