Kezdőoldal Hírek Friss hírek Téli húsfüstölési szezon
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Téli húsfüstölési szezon
2010. december 22. szerda, 11:03

A Pécsi Zöld Kör tanácsadó irodájához érkezett egy lakossági megkeresés, amelyben arra a kérdésre szerettek volna választ kapni, hogy egy pécsi családi házas, ”régi kertvárosi” övezetben vajon milyen szabályai lehetnek a húsfüstölésnek. Az ügyfél lakóhelyén valaki húst füstöl rendszeresen a tél beálltával és ezzel a közvetlen szomszédokon túl, a környező utcákban lakókat is zavarja. A gomolygó füst szüntelenül érkezik a kérdéses ingatlan felől. Az ügyfél próbálkozott bejelentéssel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatánál, de nem járt sikerrel, ezt követően fordult irodánkhoz.

Tanácsadó irodánk utánanézett a hatályos jogszabályoknak, ombudsmani gyakorlatnak és a következőkről tájékoztatta az ügyfelet:

Birtokvédelem (1959. évi IV. törvény - Polgári Törvénykönyv)

Ha a birtokost birtoklásában zavarják, birtokvédelem illeti meg mindenkivel szemben. Akit birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől 1 éven belül kérheti a zavarás megszüntetését. A jegyző a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, birtoklásának megzavarását tűrni köteles. A jegyző határozata 3 napon belül végrehajtandó.

A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

A szomszédban működő húsfüstölő tevékenység, mint panaszolt környezethasználat, tipikusan két szomszédos ingatlant, illetve azok lakóit érinti, tágabb kihatásai sem a lakosságra, sem pedig a környezet elemeire nincsenek. Ezekben az ügyekben a birtokvédelmi eljárás tartható a legmegfelelőbb eszköznek, hogy a felmerülő konfliktust a felek – adott esetben egyezség útján – rendezzék./Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa – 2008-2009-es Beszámoló/

PMJV Önkormányzatának 22/2003. (IV.23.) sz. Rendelete a Levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról

A jegyző - mint elsőfokú környezetvédelmi hatóság -, levegőtisztaság-védelmi ügyekben eljárva: ellenőrzi a levegőtisztasági követelmények betartását, hatáskörén belül bírságot szab ki a tilalmak megszegőivel szemben, és/vagy hatósági intézkedést kezdeményez.


Mindezen felvilágosítást követően már remélhetőleg sikerrel jár ügyfelünk ügyének további vitelében.

Mező Andrea
Pécsi Zöld Kör - Környezeti Tanácsadó Iroda

7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. '; document.write( '' ); document.write( addy_text7261 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.pzk.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.