Kezdőoldal Hírek Friss hírek Autista majorságokat zöldít a KÖTHÁLÓ
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Autista majorságokat zöldít a KÖTHÁLÓ
2010. április 18. vasárnap, 07:52

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (www.kothalo.hu) egy rendkívüli vállalkozásba kezdett, az Autista Majorságok Hálózata (www.majorhalo.hu) által koordinált, zömében bentlakásos otthonokat és azok gazdaságait “zöldíti”. A kölcsönösség azon az egyszerű felismerésen alapul, hogy a rehabilitációs majorságok működtetéséhez és foglalkoztatási lehetőségeik feltárásához a KÖTHÁLÓ ad szakértelmet, míg a majorságok környezettudatos fejlesztése a tanácsadói tevékenységet egészíti ki a környezetbarát technikák, technológiák eljárások, a környezetharmonikus tájhasználat gyakorlati bemutathatósága révén. Nem minden Kötháló tagszervezetnek van ugyanis saját bemutató vagy oktató helyszíne.

 

A Nemzeti Civil Alap által támogatott projekt keretében a KÖTHÁLÓ környezeti tanácsadói meglátogatják az együttműködő majorságokat, melyekről felmérést készítenek az ország 12 helyszínén. A jelenlegi helyzetet vizsgálva rögzítik az épületekre, lakhatásra, üzemeltetésre, foglalkoztatásra jellemző adatokat, különös figyelemmel az alapanyag és vegyianyag használat, az előállított termékek, a zöldfelület-gazdálkodás, állattartás ökológiai jellemzőire nézve. Feltérképezik azokat a lehetőségeket, javítandó tényezőket, mellyel üzemanyag, energia, ivóvíz takarítható meg, s környezetkímélőbbé válik az épületek, a foglalkoztatás fenntartása, kezelése, s új munkafolyamatok, tevékenységek beiktatásával, vagy csekély befektetést kívánó fejlesztéssel javíthatók a környezeti mutatók. Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a fűtési rendszertől (biomassza tüzelés vagy fosszilis energiahordozó égetése) kezdve a víznyerési és megtartási lehetőségen (fúrt kút, esővízgyűjtés, víztakarékos csaptelep és WC-tartály) át a világításig, klimatizálásig, áramfelhasználásig (pl. előnyösek a energiatakarékos megoldások, izzók, hőszigetelés, árnyékolás felfutó növényzettel vagy lombkoronával) minden egyes ponton vizsgálják a zöldítési lehetőségeket.

Az auditálást követően a környezeti tanácsadók a több évre tervezett programban a rövid, közép és hosszú távú terveket készítenek a majorságok számára, illetve a helyi megvalósításban is közreműködnek.

A felmérés nem csak pénzmegtakarítást, de környezetileg jobb körülményeket és energiaspórolást jelenthet az otthonok, majorságok és az autista fiatalok számára, és segíthet a majorságokat a kertjeik, műhelyeik által kínálkozó lehetőségek kiaknázásában. A majorságok ugyanis előállíthatnak akár értékesíthető termékeket is (pl. aszalt gyümölcs, kézműves termék, biotermék), bár az eddigi tapasztalatok szerint ez elé a bürokrácia számos akadályt gördít. Az eddigi folyamat rávilágított arra is, hogy a fogyatékkal élők és az autista fiatalok életvezetése különös szakértelmet igényel, s egyedileg változó, hogy mely otthonlakó figyelme milyen tevékenységbe vonható be a későbbiekben.

A KÖTHÁLÓ programjának eddigi támogatója a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA-DP-09-A0234). A program támogatásához a KÖTHÁLÓ további szponzorokat keres, például környezetbarát technológiák, termékek gyártóit.

A majorságzöldítő programról bővebben:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , koordinátor

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.