Kezdőoldal Hírek Friss hírek Azbesztesek a vasúti kocsik?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Azbesztesek a vasúti kocsik?
2010. március 23. kedd, 17:12

A Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadói irodáját lakossági bejelentéssel keresték meg még februárban, hogy a MÁV Start Zrt. olyan személyszállító vasúti kocsikat üzemeltet, melyek azbeszt szigetelést tartalmaznak. A panaszos szerint a Byee típusú kocsik tartalmaznak azbeszt szigetelést, egy vasúti dolgozótól hallotta ezt a hírt. Ez állítólag szerepel az üzemben tartási, futási okmányon is.


Megkerestük levélben a MÁV Start Zrt. vezérigazgatóját, aki válaszlevelében részletesen leírta, hogy mely vasúti kocsik tartalmaztak azbeszt szigetelést és azokat mikor mentesítették a veszélyes szennyezőanyagtól. Azt is megtudtuk, hogy a kérdéses kocsitípust olyan szerződéssel szerezte be a MÁV Németországból, mely garantálja az azbesztmentességet. Adatkérésünket a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény, és a nyilvánosság környezeti információkhoz való hozzáférésének rendjéről szóló 311/2005. kormányrendeletre alapoztuk, melyet a MÁV teljes megelégedésünkre alkalmazott. Most már mi is nyugodtan utazunk a MÁV-val.

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

 

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport
Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.