Kezdőoldal Hírek Friss hírek Standolás környezetbarát módon
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Standolás környezetbarát módon
2009. november 30. hétfő, 18:37
Nem titok, hogy hogyan lehet a tudatformáló eseményt megjelenésében is zöldíteni. A KÖTHÁLÓ idén 31 városban tartott vidéki és tematikus kampánynapjait igazi zöld rendezvényként tartotta. S hogy mi kell hozzá? A KÖTHÁLÓ egy KEOP-támogatott projektje révén a tagszervezeteknek saját tervezésű, natúr színű sátrakat és fából készíttetett, zöldre festett környezetbarát termékbemutató polcokat rendelt. A női termékek között megtalálható a mosószóda, szódabikarbóna, levendula, illóolajok, mosódió, mesterséges illatanyagoktól, krémesítőktől mentes gyógynövényes és kecsketejből készített szappan, mikroszálas törlőkendő, mosható nadrágpelenka és az öblítőszert, vízkőoldót helyettesítő ecet. A gyermekek a festetlen, papírtokos grafit és színes ceruzát, újrapapír termékeket, a napelemmel működő fa szélmalmot csodálhatják meg.

A férfiaknak az energiatakarékos izzó mellett a mikrohullámmérő, az elektromos fogyasztásmérő, napelemes laptoptöltő, akkumulátortöltő, a dinamós zseblámpa nyújt új ismereteket. A bemutató termékek között megtalálható a fair trade kávé is, melyet a méltányos kereskedelemhez híven bio körülmények között állítottak elő, az őstermelő pedig a neki járó tisztességes ellenértéket kapja. A KÖTHÁLÓ cégére szintén fából készült, s a tájékoztató táblákat is magas arányban újrahasznosított műanyagból gyártották. A fémlábakon álló zsebes vászon kiadványtartóban találhatók a KEOP támogatással újra szerkesztett KÖTHÁLÓ leporellók, amelyeket környezetbarát újrapapírra nyomtattak.

A tagszervezetek a kampányrendezvényeket a lehető legkisebb környezetterhelés révén tartották meg, a szállítás során ügyeltek a járművek teljes kihasználtságára, sőt több esetben a kerékpáros utánfutó segítségével légszennyezésmentes módon oldották meg a rakodást. A programok ismertetésére és beharangozására a helyi plakátokon vagy a főszervező tájékoztató füzetein kívül a tanácsadók nagyobbrészt az internet adta lehetőségeket használták ki, ezzel is csökkentve a papírhulladékot.

A tanácsadók az ökológiai lábnyomszámítást a papírforma mellett sokszor internetes felületen, a KÖTHÁLÓ honlapján végezték, levél alakú zöld faasztalon,

napelemes töltővel felszerelt EPEAT minősítésű laptopon. Az EPEAT amerikai szervezet a számítástechnikai termékeket környezetvédelmi szempontból osztályozza, s a minimális követelménynek megfelelés esetén kap minősítést a termék.

Érdemes megemlíteni, hogy a projekt záró sajtótájékoztatóján a média képviselőinek idénygyümölcsöt és hazai gyártmányú, itthon honos gyümölcsök levét szolgálták fel, sőt a szendvics a természetellenes margarin helyett vajjal és sok zöldséggel készült, ezzel is kifejezve a környezettudatosságot.

A KÖTHÁLÓ az egész évben ingyenes tanácsadással segít a zöld praktikák megismerésében. Az irodai tanácsadás hatékonyságát a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segíti.

 


 


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.