Kezdőoldal Hírek Friss hírek Energiahatékonyságban is jártas a KÖTHÁLÓ
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Energiahatékonyságban is jártas a KÖTHÁLÓ
2009. november 30. hétfő, 16:51
Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) tagszervezete egy novemberi képzéssel segítette a tanácsadókat abban, hogy elmélyülhessenek a napkollektor készítés rejtelmeiben, s hogy a tudást a lakosságnak tovább adhassák.

A KÖTHÁLÓ egy projektje lehetőséget teremtett arra, hogy a bejáratott továbbképzésen túl új tanfolyamokon szerezzenek ismereteket többek között az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások témakörében. A november 7-én, Esztergomban rendezett kalákás napkollektor építő képzésen a résztvevők, a tanácsadók és a helyi érdeklődők Ledzényi András délelőtti elméleti előadása után gyakorlatban is kipróbálták a szerelést, elkészítettek egy síkkollektormezőt. Rézcsövet hajlítottak sablon szerint, rézlemezeket forrasztottak rá, majd Ni-pigmentes fekete szelektív aszorber festékkel lekenték, s sötétedésre már csak a házilagos polikarbonát burkolat maradt hátra.

A régi építésű házak éves szinten akár 3-400 kWh/m2 energiát fogyasztanak, az új építésű házak a mai hőtechnikai követelmények szerint 90-130, a sokat hallott passzívház 15–nél kevesebb, míg a nulla energiafogyasztású ház kereken nulla kWh/m2 -t igényel. Látható tehát, hogy jelentős energiamennyiség és ezzel együtt pénz takarítható meg a megújuló források, kiváltképp a napenergia hasznosításával. Aktív módon hőtermelésre (kollektor) és áramfejlesztésre (cella) fogható be a napsugárzás, passzív módon az energiatudatos építészeti megoldásokkal a klímaszabályozásra a benapozás (nagy üvegfelületek a déli oldalon), megfelelő tájolás (északi oldalra a vizes blokk és hideg helyiségek) és árnyékolástechnika (pergola, lombhullató fa) révén. Hazánk klimatikus viszonyai adottak a kihasználásra, 1000 kW/m2 napsütés érték jellemző derült égnél, ami az Alföldön 1300 is lehet. A hallgatóság megismerte, hogy az elnyelőfelület dőlésszöge és a tájolás függvényében hogyan változik a napsugárzás jövedelem, illetve milyen elemei vannak a szoláris hasznosításnak, s az milyen költséggel beszerezhető, illetve miként készíthető el házilag.

A képzésnek nem célja, hogy mindenkit rábeszéljen a kollektor használatára, csupán az alapvető hőszigetelési és energiahatékonysági ismeretek birtokában segít választani a megfelelő takarékossági és környezetvédelmi megoldások (pl. hőszigetelés, légkollektor, zöld homlokzat, árnyékolás, direkt üvegházhatás) közül, egyénre szabottan. A

KÖTHÁLÓ néhány tanácsadója az esztergomi tagszervezetnek köszönhetően naprakész információkat és gyakorlati útmutatót kapott a különböző kollektor típusokról, a melegvíz- és medencefűtésről, az energiaveszteség formáiról és mértékéről, a melegvíz tartályokról és a szabályozó rendszerekről.

A KÖTHÁLÓ az egész évben ingyenes tanácsadással segít a zöld praktikák megismerésében. Az irodai tanácsadás hatékonyságát a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segíti.

 


 


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.