Kezdőoldal Hírek Friss hírek Hálóban a környezetért
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Hálóban a környezetért
2009. november 16. hétfő, 09:46
A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) 1997 óta koordinálja azon zöld szervezeteket, amelyek kiemelt tevékenységei közé tartozik a lakossági környezeti tanácsadás. A szövetségnek 16 tagja és 2 partnerszervezete van, a tanácsadók az ország minden részén elérhetőek. Célja a lakosság környezeti tudatosságának erősítése, környezeti problémák kivizsgálása, jogorvoslat, sőt nagyobb horderejű ügyekben jogi képviselet.
A KÖTHÁLÓ egy éves projektjét zárja a napokban. A 16 tagszervezettel működő zöld szervezeteket tömörítő szövetség vidéki tagszervezetei körében jelentős fejlesztéseket tudott végrehajtani a lakossági tanácsadás fejlesztése érdekében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A támogatás révén lehetőség nyílt arra, hogy a környezeti ügyekben tájékozódni kívánó lakosok ne csak az irodában érjék el személyesen a tanácsadókat, hanem nagyobb utcai rendezvényeken is. Megjelentek kisebb-nagyobb fesztiválokon, jeles napokon megmutatták, hogyan lehet kis odafigyeléssel nagyot tenni a klímaváltozás, a pazarlás és a szennyezés ellen.

A KÖTHÁLÓ az alábbi helyszíneken tartott külső tanácsadást:
Tatabánya, Iszkaszentgyörgy, Miskolc, Nyíregyháza, Beregdaróc, Pécs, Esztergom, Salföld, Csopak, Szigetvár, Nyírkarász, Győr, Fonyód, Fonyódliget, Kisharsány, Hajdúböszörmény, Badacsonylábdihegy, Aggtelek, Tokaj-Rakamaz, Kápolnapuszta, Székesfehérvár, Szeged, Túrkeve, Várpalota, Hajdúdorog, Balatonfenyves, Szombathely, Balatonberény, Vinye, Algyő, Debrecen.

A KÖTHÁLÓ 60 vidéki és tematikus kampánynapján a tanácsadók mintegy 250 ezer résztvevőt értek el személyesen és a helyszínen csaknem 1900 érdeklődő ökolábnyomot számoltak. Az átlagos 2,7 hektáros eredmény összességében biztató, mert a magyar 3,7-es átlagtól messze elmarad. Sőt, az internetes, a KÖTHÁLÓ honlapjáról elérhető ökolábnyom teszt összesített eredményét (2,9 hektáros átlag) is felülmúlta.

Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy jelenlegi életvitelünk (táplálkozás, közlekedés, lakhatás, szeméttermelés) mellett mekkora az a terület, amelyen környezeti károsodás nélkül megtermelhető, előállítható a számunkra szükséges élelem, energia, üzemanyag és használati tárgyak. Egy ember vagy egy ország természetre gyakorolt hatását ez a hektárban kifejezett mutatószám szemlélteti legjobban.

Az ország több pontján különböző témában tartott vidéki tanácsadó- és utcai kampánynapon az ökolábnyom-számítás mellett környezetbarát termékbemutatóval és különböző tematikus programokkal várták az érdeklődőket. Az egyedi tervezésű, egységes arculatú standeszközök, termékbemutató polcok minden eleme a létező legtermészetesebb és a lehetőségekhez mérten újrahasznosítható anyagokból készült, a termékek összeválogatásánál szempont volt, hogy a mérgező, környezetszennyező változatoknak fenntartható alternatívát találjon.

Az uniós forrás által finanszírozott eszközbeszerzés keretében a KÖTHÁLÓ kizárólag EPEAT gold minősítésű, azaz a nemzetközi szinten legnagyobb környezetvédelmi elismerést kiérdemelt laptopokat és hozzá napelemes töltőt, későbbiekben GPS-es mobiltelefont vásárolt.
A projekt keretében a naprakész ismeretek megszerzése érdekében kidolgozták a tanácsadók távképzési rendszerét. A távoktatási rendszer tananyagát a környezetpolitika és intézmények, a zajvédelem, ökofogyasztás, ökotermelés, zöld közbeszerzés és esélyegyenlőségi, kommunikációs témákban fejlesztik.
A különböző tématerületeken tanácsokat nyújtó KÖTHÁLÓ szórólapok aktualizálva negyven ezres példányszámban, újraszerkesztve jelenhettek meg, ezen kívül sikeres zöld kampányok címmel kiadványt szerkesztettek, melyben 10 sikeres környezetvédelmi kampányt ismertetnek,  többek között a komposztálásról, energiahatékonyságról, hulladékcsökkentésről, tudatos fogyasztásról, biogazdálkodásról vagy éppen a Föld Napjáról és az Autómentes Napról.
A pályázat lehetővé tette, hogy a problémás, jogi és mélyebb szakmai ismereteket igénylő peres ügyekbe szakértőket vonjanak be, illetve az ökológiai építkezéstól a hulladékgazdálkodási témakörökig számos tanfolyamon vehettek részt a tanácsadók.
A tanácsadói tevékenység, mint ingyenes szolgáltatás hatékonyságát, a tájékoztatás gyorsaságát, szakszerűségét és a tanácsadók elérhetőségét, készenlétét egy megbízott monitorozó ellenőrizte.
A rendezvényekről, az elért eredményekről országos médiakampányt folytattak, melyekről bővebb információt a megújult, akadálymentesített honlapon, a www.kothalo.hu oldalon találnak.


Támogató

A KÖTHÁLÓ infrastruktúra fejlesztését, a standeszközöket, kiadványokat, valamint a tanácsadók képzését, távképzési rendszer kialakítását a “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

 


 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.