Kezdőoldal Hírek Friss hírek Mit kell tudni a harlekinkatica invázióról?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Mit kell tudni a harlekinkatica invázióról?
2009. október 30. péntek, 06:58
Egyesületünk Környezeti Tanácsadó Irodájába több megkeresés is érkezett az utóbbi időben, melyek során a hazánkban egyre nagyobb számban elterjedő harlekinkaticáról érdeklődtek.
Mit is kell tudni erről a fajról? Miért káros és egyáltalán miért fontos a lehető legszélesebb körben történő ismeretterjesztés, valamint a faj monitorozása?
A harlekinkatica (Harmonia axyridis (Pallas, 1773)) biológiai védekezés céljából Ázsiából Európa több országába szándékosan betelepített ragadozó katicafaj. Mint oly sok más behurcolt vagy betelepített faj, a harlekinkatica is „elszabadult”, és a betelepítések gócpontjaiban (Franciaország, Svájc, Belgium és Hollandia) a 90-es évek közepére már önfenntartó populációkat alkotott, majd viharos sebességgel terjeszkedni kezdett. A faj azóta bejárta Európa szinte összes országát.
A bevándorlónak nincsen természetes ellensége, így szaporodása kevésbé szabályozott, mint az őshonos fajoké. Testméretének köszönhetően más katicafajokkal sikeresen verseng a táplálékért, azokat előszeretettel el is fogyasztja. Falánkságának és alkalmazkodóképességének köszönhetően nagyon gyorsan terjed, hazánkban évente akár négy nemzedéke is kinevelődhet.
A harlekinkatica előrenyomulása komoly veszélyt jelent sok őshonos rovarfaj populációira, azok jelentős megritkulását, vagy akár kipusztulását is okozva. Az USA-ban a „sikeres” betelepítési programjának köszönhetően a harlekinkatica egy évtized alatt az ország leggyakoribb katicafajává vált.
A bajt tetézi, hogy az elszaporodó állatok – levéltetű táplálék hiányában – megrágják a gyümölcsfák virágait, magát a gyümölcsöt is, ezzel közvetlen mezőgazdasági kárt okozva. Francia borászoknak komoly problémát jelent a szőlőszemekről a mustba bekerülő bogarak keserű alkaloidjának ízrontó hatása.

A fajt Magyarországon először 2008 februárjában írták le, azóta az ország szinte teljes területéről érkeztek adatok. Európa több országához hasonlóan, 2009. elején a Domberdő Természetvédő Egyesület és a Bogaras Honlap közös erőfeszítése révén, Magyarországon is létrejött egy, a harlekinkatica terjedését monitorozó hálózat – a Harlekin Projekt.
Ennek elsődleges céljai az agresszíven terjeszkedő faj és negatív hatásainak megismertetése a lakossággal, továbbá a terjedés monitorozása, szintén a lakosság segítségével. Fontos cél továbbá a harlekinkatica más katicafajok populációira gyakorolt hatásának vizsgálata, a többi faj elterjedésének és gyakoriságának rendszeres és hosszútávú monitorozásával.
A nagyközönség aktív természetvédelembe történő bevonásával nemcsak a monitorozás hatékonyságát szeretné növelni, hanem az emberek természethez kötődő szálait is szorosabbra fonni, ismereteiket bővíteni és „zöld” szemléletüket formálni.

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

További információ:
Domberdő Természetvédelmi Egyesület – Harlekin Projekt
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ;
http://www.coleoptera.hu/harlekin
06 30/302-8105
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.