Kezdőoldal Hírek Friss hírek Egy átlag adófizető állampolgár és a cégóriás esete
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Egy átlag adófizető állampolgár és a cégóriás esete
2009. október 15. csütörtök, 15:40
Egy nyíregyházi lakos magasfeszültségű vezeték telepítésével kapcsolatos panaszával fordult a közelmúltban az E-misszió Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodájához. Elmondása szerint az E-on Zrt. mindenféle egyeztetés és tájékoztatás nélkül magasfeszültségű (22 kV-os és 0,4 kV-os) vezetéket telepített külterületi szántóföldjére, az illetékes földhivatalnál pedig légvezeték jog bejegyzését kezdeményezte a telekre.
Mivel az E-on a kérelemhez csatolta a Debreceni Mérésügyi és Műszaki Bizottsági Hatóság jogerős határozatát, a vezetékjog bejegyzéséhez záradékolt változási vázrajzot, a záradékolt területkimutatást, valamint az ingatlan-nyilvántartási kérelmet, és a földhivatal felé a szolgáltatási díjat is kifizette, ezért a Földhivatal az 1997. évi CXLI Törvény 30. § (1.) bekezdésére hivatkozva nem látja akadályát az eljárásnak.
Ügyfelünk egyéb ügyben a földhivatalban járt és csak ekkor, véletlenül értesült a változásokról. Környezeti, esztétikai, valamint egészségügyi aggályinak hangot adva próbált a földhivataltól segítséget kérni. A hivatal tanácsára ügyfelünk a mérést végző Debreceni Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósághoz fordult további tájékoztatásért. Jelenleg az ő válaszukra várunk.
Ha ez sem jár eredménnyel, tanácsolni fogjuk a földtulajdonosnak, hogy a többi érintettel közösen vigyék bíróság elé az ügyet. Ugyanis magasfeszültségű távvezetékek létesítése során az érintett földtulajdonosoknak fellebbezési lehetőséget kell biztosítani, ami ez esetben nyilvánvalóan elmaradt. Ugyanúgy, mint az egyeztető tárgyalások, amiket éppen a bírósági eljárás elkerülése végett célszerű tartani. Mindezzel párhuzamosan Egyesületünk felkereste a Környezetvédelmi Felügyelőséget, ahol - mivel a terület jelenleg nem áll védelem alatt - nem tudtak érdemben segíteni.

Az ingyenes lakossági tanácsadást, a hatékonyabb ügyintézés infrastuktúráját a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

 


 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.