Kezdőoldal Hírek Friss hírek Mézédes nap Szentgyörgymezőn
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Mézédes nap Szentgyörgymezőn
2009. szeptember 17. csütörtök, 08:22
Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület szeptember 12-én, kellemes őszi napon az Esztergom Szentgyörgymezői Olvasókörbe, a Méz Napra volt hivatalos. Az immár második alkalommal megrendezett MÉZ nap központi témája természetesen a kaptár aranya volt. A színvonalas családi programon kicsik és nagyok egyaránt találtak elfoglaltságot, volt mézkóstolás, bábjáték, méz-totó, mézeskalácssütés, és persze a KÖTHÁLÓ jóvoltából ökolábnyom-számítás.
Készült papírméhecske és mézes mackó, szebbnél-szebb virágok fonalgrafikával, múzeumi szaggató formákkal alakított díszes mézeskalácsok sültek kemencében, melyet a gyerekek tetszésük szerint díszíthettek, az apróbbak mozgatós játékot játszhattak, a felnőttek Brunner Sándor agostyáni méhész előadását hallgathatták, aki a mézről, a méhészeti termékek gyógyításban betöltött szerepéről beszélt, valamint igyekezett a mézzel kapcsolatos tévhiteket eloszlatni. Keresztes Nagy Árpád zsámbéki méhész népi hangszerbemutatóval egybekötött bábozást tartott: előkerült a kecskeduda, hosszú és rövid furulya, doromb, tilinko és akinek kedve volt még táncra is perdült. Az éhes bendőt kemencés lepénnyel lehetett megtölteni, no meg persze finomabbnál-finomabb mézekkel: medvehagyma-, napraforgó-, gesztenye- és bodzás akácméz Petróczi István méhész jóvoltából.

Egyesületünk gyakorlati bemutatóval készült, például bőr- és faápolás méhviasszal, illetve más környezetbarát háztartási praktikákkal is megismerkedhettek az érdeklődők. A bátrabbak ökolábnyomukat is kiszámolhatták. A teszttöltés során a legnagyobb meglepetést az élelmiszerek szállítási távolságából eredő légszennyezés felismerése okozta. A lábnyomok 2,3 és 4 ha közötti értéket mutattak, az átlagos „ökotalpméret” 3 hektárral messze a magyar 3,7-es átlag alatt maradt.

Igen nagy érdeklődés mutatkozott a méhviasz fa- és bőrápoló szerek gyakorlati bemutatója iránt is. A látogatók a méhviasz lazúr festékeket a helyszínen kipróbálhatták és megismerhették. Érdeklődtek tartósságukról, beszerezhetőségükről, magáról a technikáról, vagy hogy hogyan alkalmazható otthon. Zöld gondolatokat ébresztettünk, de szerencsére a rendezvény résztvevői több kérdésben alapvetően környezettudatosnak mutatkoztak. Sok szülő kérdezősködött a mosható pelenkákról vagy kért felvilágosítást a környezetbarát mosószerekről. A zöld termékek közül így leginkább a természetes tisztítószerekkel kapcsolatban volt a legnagyobb érdeklődés, de sokat beszéltünk az energiahatékonyságról és az esztergomi szelektív hulladékgyűjtésről is.

Horváth Zoltán
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület


Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület rendezvénye a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) a “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektjének része.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.