Kezdőoldal Hírek Friss hírek Díjazott Klímőrjárók
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Díjazott Klímőrjárók
2009. április 24. péntek, 18:40
A Magyar Természetvédők Szövetsége 2009. április 24-én a Magyar Természettudományi Múzeumban tartotta éghajlatvédelmi iskolai programjának, a Klímaőrjáratnak játékos döntőjét és díjátadását.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és közreműködő tagszervezetei immáron harmadik alakommal hívták életre az országos vetélkedőt, amelyen évről-évre egyre több diákcsapat indul. Az idén négy fordulóban mérhették össze tudásukat a 10-14 éves gyerekekből álló csapatok az ország minden tájáról. Április 24-én a legjobb 12 csapat vetélkedhetett a fődíjért. A legjobb három csapat egy felejthetetlen élményt nyújtó kirándulást nyert, a legügyesebb csapat pedig egy Panasonic projektorral lett gazdagabb.
A Klímaőrjárat célja, hogy játékos formában növelje a diákok ismereteit és aktivitását a környezettudatos életmóddal és az energiafelhasználással kapcsolatban, hiszen tudatosabb életmóddal a mindennapokban is lehet tenni a klímaváltozás megelőzéséért. Az Magyar Természetvédők Szövetsége hisz abban, hogy játékos, aktivitásra épülő programok segítségével a jövő generációi, a fiatalok is tájékozottabbak és elkötelezettebbek lesznek az éghajlatvédelem kérdéskörében.
"Az idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés, összesen 434 csapat indult el a versenyen. A négy fordulón keresztül igyekeztünk változatos feladatokat adni a gyerekeknek, hogy fenntartsuk az érdeklődésüket, így került be a fejtörő kérdéssorok mellé például egy rajzos, logotervezős feladat is." -- mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelmi csoportvezetője.
A verseny nyertese az ajkai Villamosszékek nevű csapat lett. A diákok Tedd és Tudd címmel szerveztek mozgósító kampányt az éghajlatvédelem népszerűsítésére. Plakátokkal, szórólapokkal és személyesen keresték meg diáktársaikat, szüleiket, tanáraikat és külön levélben az iskola igazgatóját, hogy felhívják a figyelmet arra, mindannyian tudunk tenni azért, hogy kevesebb energiát fogyasszunk. Az iskola már korábban megkapta az Ökoiskola minősítést, tehát a környezetvédelemnek komoly hagyományai vannak ebben a közösségben.
További információ:
Botár Alexa -- programvezető,
Magyar Természetvédők Szövetsége,
tel.: 20/ 931 50 43,
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Dóra Szilvia -- kommunikációs vezető,
Magyar Természetvédők Szövetsége,
tel.: 20/ 9 454 808,
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
A rendezvény háttere:

A vetélkedő:

A Magyar Természetvédők Szövetsége KLÍMAÖRJÁRAT címmel négyfordulós pályázatot hirdetett 2008. novemberétől 2009. áprilisáig, 10 -- 14 éves diákok részére. A program célja az volt, hogy növelje a diákok ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban, ill. a diákok megismerjék az energiatermelés ártalmas környezeti hatásait, valamint azt, hogy miként lehet fellépni e problémák megszüntetése érdekében. A résztvevő tanulók négy, -- különböző ismereteket és készségeket vizsgáló -- fordulóban vetélkedtek egymással.
1. forduló: rajzpályázat a világítás hónapja alkalmából (a legjobb rajzok itt megtekinthetőek)
2. forduló: fejtörő feladatok az iskola széndioxid lábnyomának kiszámítására
3. forduló: mit tehet egy klímabarát iskola -- ötlet és logopályázat
4. forduló: Ébredj! Mozgósíts! Vonj be minél több embert: dolgozz ki egy kampányt!

A díjak:
A négy fordulóban a legmagasabb pontszámot elért 12 csapatot hívta meg a zsűri az április 24-i végső vetélkedőre és díjátadóra. Az első három csapat kalandos nyári táborozást nyer, a legjobb csapat pedig - a Panasonic felajánlásával - egy projektort is hazavihet. Minden résztvevő "Klímaőrjárat pólót" kap melyre a harmadik forduló legszebb logója került fel és egyéb ajándékokban részesül. A versenyen összesen 434 vállalkozó kedvű csapat indult el.

A döntőbe jutott iskolák:
Benedek Elek Általános Iskola, Kálmánháza; Arany János Általános Iskola, Szeged; Általános Iskola, Györköny; Fráter György Általános Iskola és A.M.I, Sajólád; Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény,Darnózseli; Lajtha László AMI, Budapest; Deák Ferenc Ált. Isk., Szentes; Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, Budapest; Domaszék-Röszke ÁMK Röszkei Általános Iskola, Röszke; Eperföldi iskola, Kalocsa; Fekete István Vörösmarty Mihály Általános Iskola Gimnázium és Szakközépiskola, Ajka;

A díjazott iskolák:
1. helyezett: Villamosszékek, Fekete István Vörösmarty Mihály Általános Iskola Gimnázium és Szakközépiskola, Ajka
2. helyezett: Figyelő, Fráter György Általános Iskola és A.M.I, Sajólád
3. helyezett: Nimfa, Gazdagrét - Törökugrató Általános Iskola, Budapest

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.