Kezdőoldal Hírek Friss hírek Vitatható fakivágások
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Vitatható fakivágások
2009. április 12. vasárnap, 07:13
A Zöld Kört 2009. márciusában több helyi lakos is megkereste tiltakozását fejezve ki a Hajdúböszörmény belterületén, a város több pontján tapasztalható és vitatható közterületi fakivágásokkal kapcsolatban. Egy esetben 6-7 kifejlett és egészséges japánakác kitermelésére került sor. A fák hátrahagyott tönkjei nem árulkodnak betegségről, a fasor nem lógott be légvezetékbe és a szomszédos telkek üresek. Másik esetben az engedélykiadást követő hétvégi napokban 5 termetes tuja és 3 galagonya kivágására került sor, annak ellenére, hogy a határozat jogerőre emelkedéséig és az esetleges fellebbezésig a határozat kézhezvételétől 15 nap eltelt volna. Egy védett platánsor egyik egyede - egyébként a gyökerénél észlelt hatalmas üreg okán indokolt fakivágás - megítélésünk szerint nem a hatályos jogszabályok szerinti eljárással került kivágásra. A város egyik legforgalmasabb utcája pedig az idős fák kivágásával vált sivárrá.

Egyesületünk az említett okokra hivatkozva kérte, hogy függesszék fel a közterületi fakivágások engedélyezését és vizsgálják ki az eseteket. Ezen túl javaslatot tettünk Hajdúböszörmény Város Önkormányzata felé a jövőbeni fakivágások engedélyezési eljárása során alkalmazandó nyilvánossági és a teljesebb közösségi részvételi lehetőséget biztosító gyakorlat bevezetése érdekében. Ehhez kértük, hogy az engedélyezési eljárások mindegyikénél alkalmazzák a 2009. január 1-jén hatályba lépett ’A fás szárú növények védelméről’ szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 6. § (5) bekezdésében foglaltakat, amely a következőképpen szól: „A település szempontjából kiemelt szakmai, tudományos, település- és kultúrtörténeti értéket képviselő fás szárú növény kivágásának kérelmezése esetén a jegyző az eljárás megindításáról szóló értesítést 3 napon belül hirdetményi úton, valamint – ha a település ilyennel rendelkezik – a település hivatalos honlapján is közzéteszi külön jogszabályban meghatározott ügyféli jogok biztosítása céljából. Ez esetben az eljárási idő 60 nap.”

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) tanácsadói tevékenységét a Norvég Civil Alap támogatása teszi hatékonyabbá, mely lehetőséget teremt arra, hogy a tagszervezetek az irodán kívül országszerte mintegy 80 alkalommal tartsanak ingyenes, utcai tanácsadó napokat. Az NCTA témagazdája az Ökotárs Alapítvány.


Bővebb információ:
Marosán Angéla
környezeti tanácsadó

Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
Cím: 4025 Debrecen, Piac u. 9/b.
Tel.: 52/532-478
Fax: 52/532-479
Skype: marosan.angela
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.zoldkor.net


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.