Kezdőoldal Hírek Friss hírek Nyilvánossággal a környezetért
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Nyilvánossággal a környezetért
2009. március 06. péntek, 10:04
Kistérségi biomassza dilemma fórumok és sikeres Kocsonyafesztivál: környezetvédelmi feladatokról, eredményekrõl tanácskoztak az Ökológiai Intézetben Miskolcon.
Környezetvédelmi feladatokról, és eredményekrõl tanácskoztak a miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlõdésért Alapítvány tegnapi "zöld sajtóreggelijén", az eseményen értékelték a helyi Kocsonyafesztiválon rendezett programjaikat, szó volt az abaúji illegális hulladéklerakók felszámolásáról, valamint a kistérségi biomassza dilemma fórumok tapasztalatairól, illetve a 2010-es klímatörvénnyel kapcsolatos programokról is beszámoltak.

F. Nagy Zsuzsanna, az intézet munkatársa azt mondta: a Nyilvánossággal a környezetért címû program keretében tartott sajtótájékoztató során - a hagyományt folytatva - elsõsorban a miskolci civil környezetvédõ szervezetek tagjai adnak háttér információkat, tájékoztatást a közelmúlt, vagy közeljövõ eseményeirõl, folyamatairól, amelyekbõl kedvük szerint válogathatnak, egyeztethetik és ütemezhetik a sorra kerülõ, szerkesztõségük számára fontos témákat, eseményeket, riportalanyokat.
 
Idén a Kocsonyafesztiválon rendkívül sikeres volt a környezetvédelem, mint fogalom is, hiszen a témához kapcsolódó programokra csaknem 12 ezren voltak kíváncsiak, és nemcsak a szórakoztató jellegû rendezvényeken volt nagy az érdeklõdés, hanem az elõadások is telt házzal zajlottak. Jövõre is hasonló aktivitással készülnek az eseményre.

Az abaúji illegális hulladéklerakók felszámolások kapcsán azt mondta, számos illegális lerakót sikerült felszámolni a térségben, "de itt nemcsak ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy a szeméttõl kitakarított területek közösségi hasznosítása is megtörtént" - részletezte. Példaként említette, hogy van olyan hely, ahol pihenõparkot alakítottak ki, padokkal, asztalokkal felszerelve. és máig dísze a környéknek a rendezett terület. Hasonló akciókra idén is lehet pályázni, "a lényeg az, hogy a megtisztított részek közösségi hasznosítására is sor kerüljön".

A kistérségi biomassza dilemma fórumok kapcsán úgy fogalmazott: Mezõkövesden, Encsen és Tokajban tartottak már rendezvényeket, ahol felhívták a figyelmet, a biomasszát nem elégetni, hanem komposztálni kell, hiszen a klímaváltozásra kedvezõtlenül hat az elégetése. A lakosság ezen a területen nagyon nyitott, itt a döntéshozók és a vállalkozók szemléletváltozására lenne szükség egy kedvezõ folyamat beindulásához - fejtette ki álláspontját az intézet munkatársa.

A 2010-es Klímatörvénnyel kapcsolatos programokról azt mondta: Angliában van egyedül kifejezetten klímatörvény, stratégiával már többen rendelkeznek, de ahhoz, hogy jó törvény szülessen - Magyarországon is - be kell vonni minden e témában érintet szereplõt a munkába. Ezt a feladatot tûzték ki célul helyi szinten is, a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai minden országgyûlési képviselõt felkeresnek, utalva ezzel arra, hogy egy-egy ember is hozzájárulhat, és tehet valamit a klímaváltozás csökkentése érdekében.
 
A Miskolci Kocsonyafesztivál idei zöld programja a KÖTHÁLÓ "a lakossági tanácsadás fejlesztése és a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönzõ kampányok hatékonyságának növelése" címû Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott projektje keretében valósult meg.
 
Forrás: greenfo/mti
 
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.