Kezdőoldal Hírek Friss hírek Nehezen mozdult az önkormányzat
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Nehezen mozdult az önkormányzat
2009. március 03. kedd, 09:50
Lakossági bejelentés érkezett a Levegõ Munkacsoporthoz, hogy Budapest III. kerület Deák u. 4. szám alatti lakos rendszeresen avarégetést végez. Többek között 2008. november 13-án 8 óra 30 perctõl is égetett, mely hatalmas füsttel és bûzzel járt. A civil szervezet az önkormányzathoz fordult, mely értetlenkedve, lassan intézkedett.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának 2/1994.(III.10.) rendelete kimondja:

3. § (2)1 A rendszeres szemétszállítás alá nem esõ területeken lehetõleg a komposztálást kell alkalmazni. Égetés a kerület egész területén október-november, valamint február-március hónapokban csütörtöki és szombati napokon 10.00 - 15.00 óra között megengedett a tûzvédelmi elõírások betartása mellett. Párás, ködös, szeles, idõjárás esetén az égetés tilos!

Mivel az adott idõpontban tilos volt az égetés, ráadásul párás, ködös idõjárás uralkodott, az ügyben azonnal a helyi önkormányzat jegyzõjéhez fordultunk. A hatóság látszólag nem akarta megoldani az ügyet. Elõször azt tudakolta, hogy ki a bejelentõ, és milyen jogszabály alapján fordulunk a hatósághoz. Pedig mindenféle további kérdezõsködés nélkül közérdekû bejelentésként kellett volna kezelniük a megkeresést. Közöltük, hogy a környezet védelmérõl szóló 1995. évi LIII. törvény 98.§ és 99.§ alapján jár el szervezetünk, ez a két paragrafus szabályozza a társadalmi szervezetek szerepét a környezet védelmében. A hatóság következõ levelében azt tudakolta, hogy mikor történt az égetés, pedig már elsõ levelünkbõl ez egyértelmûen kiderült. Végül a szabálysértési hatóság az elkövetõt önkormányzati rendeletbe ütközõ szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette. Három hónap alatt sikerült a határozatot meghozniuk.

A KÖTHÁLÓ ingyenes tanácsadó szolgáltatását a Norvég Civil Társadalmi Alap (NCTA) támogatja. Az NCTA koordinálását az Ökotárs Alapítvány és partnerei végzik.

Lenkei Péter
Környezeti Tanácsadó Iroda vezetõ
Levegõ Munkacsoport
KÖTHÁLÓ

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.