Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ha beindul a palack zúzóláz
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Ha beindul a palack zúzóláz
2009. február 09. hétfő, 15:22
Áll a bál. Egy üzletlánc bejelenti, hogy hipermarketjeiben átveszi a szelektíven gyjtött, összelapított PET palackot és fémdobozt - pénzért! Beindul a fogaskerék az agyakban. Rendre keresik is Környezeti Tanácsadó Irodákat, köztük tanárok és munkanélküliek, hogy hol lehet palackprést kölcsönözni, esetleg vásárolni.

Öröm és düh dúl a tanácsadóban. Hogyan magyarázza el a jó szándékú ügyfélnek, hogy a szelektív gyjtés csak a harmadik lépcsje a környezettudatosságnak. Hogy a megelzés, a hulladékvásárlás, csomagolóanyagok mellzése, majd az újrafelhasználás (visszaválthatóság, csomagolások többszöri használata) sokkal elrébb való. Ráadásul ha már szelektíven gyjtünk, akkor az emberi ervel kivitelezett tapossa laposra megoldás lényegesen költségkímélbb, mint megvásárolni egy zsugorítót. Fleg ha az elektromos.

Csak pár probléma ezzel kapcsolatban: energiafogyasztó, veszélyes, idigényes. A tanácsadó többféle alternatívát ad s annak, aki végképp eltátoríthatalan és villanyárammal zsugorítana, annak legegyszerbb, ha egy böngész keresjébe beírja a kézi palackzsugorító kifejezést.

Egyre több a környezettudatos ember, de sokan nem érzik még, hogy nem mindig az a legjobb megoldás, amivel ostromol a média bennünket. Érdemes odafigyelni a sokat tapasztalt környezetvédkre, igénybe venni az ingyenes környezeti tanácsadást.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) egész évben ingyenes tanácsadással, ökolábnyom-számítással várja az érdekldket az ország 16 pontján található irodáiban, illetve az év során rendezett utcai tanácsadó napokon. A helyszínekrl, idpontokról és a programokról a www.kothalo.hu oldalon talál bvebb információt.
Az utcai tanácsadó napok az EGT/Norvég finanszírozási mechanizmus támogatásával valósulnak meg, az NCTA-t az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

Tömöri László
E-misszió Egyesület
4400 Nyíregyháza, Malom u.18/a.
42/423-818
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.