Kezdőoldal Hírek Friss hírek A környezeti információhoz való hozzáférés hazánkban
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

A környezeti információhoz való hozzáférés hazánkban
2008. december 17. szerda, 20:40
Magyarországon, a közérdek információkhoz való hozzáférés a környezetvédelem területén a leghatékonyabb. Amíg a zöld hatóságokhoz beérkez adatkérelmek mintegy 80 százalékára érkezik hiteles és pontos válasz, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium esetén ez az arány közel 100 százalék. Többek között ezt állapította meg Az információhoz való hozzáférés szabályozásáról és annak a környezetvédelemben való érvényesülésérl" szóló kutatás, amelyet az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület, az Eötvös Károly Intézet és a Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központja készített.

A kutatás eredményeit közl tanulmányt a pénteken kezdd A környezeti adatok hozzáférhetségérl és általában az információszabadságról" szóló konferencián mutatják be. A tanulmány teljes szövege a www.emla.hu és a www.ekint.org honlapokon olvasható.

A kutatás amellett, hogy a minisztérium és a környezetvédelmi hatóságok vonatkozásában pozitív tapasztalatokról számol be, megállapítja, hogy más szervezetek, önkormányzatok adatközlési hajlandósága, illetve az általuk közölt információk minsége még fejlesztésre szorul. Az eljárási szabályokkal ugyan minden intézmény tisztában van, a gyakorlati megvalósítással adódnak problémák.

Erdey György, a zöld tárca jogi szakállamtitkára szerint a magyar jogszabályi környezet információszabadság szempontjából alapveten megfelel, korrekciók azonban valóban szükségesek az intézmények jobb mködése érdekében. A hangsúlyt azonban a jövben minden, az ügyben felels állami és önkormányzati szervnek a végrehajtás ersítésére kell helyeznie. Elmondta, hogy a tanulmányban felvetett javaslatokat a tárca megvizsgálta és szükség esetén a megfelel jogalkotási lépéseket kezdeményezni fogják.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.