Kezdőoldal Hírek Friss hírek Élő fák helyett műfű a győri Eötvös parkban
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Élő fák helyett műfű a győri Eötvös parkban
2013. június 20. csütörtök, 11:48

2013. március 25-én a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulói és a környék lakói felháborodással észlelték, hogy a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodási Zrt. „aktivistái” a hétvégén kb. húsz fát kivágtak az iskola előtti Eötvös parkban. A területet tarra pucolták, többek között a fűrész martaléka lett Győr egyik legszebb tiszafája is.

A felháborodás jogos volt, hiszen sokan még az Eötvös park előző csonkolását (a Golden Ball szállodának és létesítményeinek) rejtélyes betelepítését sem tudták megemészteni.

 

És itt nem csak érzelmi vagy esztétikai megközelítésről van szó: a park fái valójában fontos szerepet töltenek be a Szent István úti gépjárműforgalomból származó zaj- és levegőszennyezés mérséklésében (közegészségügyi funkció).

Mint kiderült, a fákat az önkormányzat vágatta ki, egy műfüves futballpályához készíti elő a terepet. Szerintünk jogsértő módon. Ezért április végén közérdekű bejelentéssel éltünk a Megyei Kormányhivatalnál.

A napokban kapott válaszból kitűnik, hogy a Kormányhivatal szigorúan jogi szempontból vizsgálódott, így nem ad feleletet minden felvetett gyanúra. Öt pontban azonban egyértelmű a jogsértés.

Egy ügy – öt jogsértés…

 

A másodfokú hatóság megállapításai röviden:

  • az elsőfokú eljárást megindító osztályvezető által „átküldött” beadvány minősítése téves. Az valójában nem közérdekű bejelentés volt, hanem fakivágási kérelem.

  • az adott eljárásban – többek között- a Reflexet is megillette volna az ügyféli jog, ha tudott volna róla. De a jegyző elmulasztotta az egyesület bevonását és nem biztosította számára a fellebbezési jogot (sem).

  • a győri jegyző az adott ügyben nem is járhatott volna el (kizárás).

  • a fák kivágása a fellebbezési határidő lejárta előtt, jogsértő módon történt.

  • az elsőfokú döntés megtévesztő módon hivatkozik arra, hogy a kivágás nem sért természetvédelmi érdeket. Ezt nem is vizsgálták - ezért a határozat megalapozatlan.

A másodfokú hatóság szerint feltehetően nem releváns, ezért nem vizsgálta annak a hivatkozásnak a valódiságát (hamisságát) miszerint az Eötvös Parkban (!!) a fákat azért kell kivágni, mert az ott létesítendő műfüves focipálya helyét pályázati döntés alapján a képviselő testület jelölte ki.

A határozat kiadása időpontjában valójában a még a pályázat beadásáról sem döntöttek…

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.