Kezdőoldal Hírek Friss hírek "Éljen a Nappal!"
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

"Éljen a Nappal!"
2013. május 05. vasárnap, 09:09

Napos Napok kampány Magyarországon – 2013. május 5-12.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere a májusban zajló European Solar Days nemzetközi kampánynak (www.solardays.eu). Május 5. és 12. között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket. Célunk, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás. Még sok millió évig rendelkezésre fog állni. Kíméli a nyersanyagkészleteket, kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat, az átalakítási, felhasználási költségei minimálisak. Jelenleg Magyarország teljes energia felhasználásának 7,3%-át adják a megújulók, de ennek csak 0,24 %-át adja a napenergia használat (0,018%-a az összes felhasznált energiának). Pedig visszafogott számítások szerint a teljes energiafogyasztásunk 10%-át fedezhetné a napenergia 2040-re.[1]

„Éljen a Nappal!”

A kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Egyértelmű ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a gerincét a kampánynak, mely révén az átlagemberekhez közelebb „hozzák a Napot” azaz napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén. S, ha választani lehet, vajon a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartály kollektor a megfelelő?

Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa, legalábbis ez derül ki a www.naposnapok.hu honlap rendezvényregisztrációjából:

A kampány megnyitójaként a KÖTHÁLÓ a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete segítségével egy nagy méretű, működő napkollektoros rendszert épít fel Óbudán a Római-parton. A bioenergieteam.eu Tolnán nyílt napot tart a nagyközönség számára, iskolásoknak és ovisoknak. Napkollektoros rendszert tapinthatnak működés közben és a szülőknek segítenek a megtérülési számításban. Az Aranygombos Egyesület Telkibányán napösvényt épít. Az Ökoszolgálat Alapítvány iskolásoknak tart előadást Budapesten. Szintén a fővárosban a Kós Károly általános iskola felsősei rendhagyó fizikaóra keretében ismerkedhetnek a napenergiával. A békési Fürkész Óvodába járó gyerekek tanulmányi kiránduláson ismerkedhetnek az életet adó Nappal. A pécsi Mosolymanó Egyesület napenergiás filmeket vetít és napos játszóházat szervez. A debreceni Huszár Gál Iskola napenergiás témanapot tart. A téti Kisfaludi Károly Művelődési Központ napos totóval méri fel az érdeklődők ismereteit. A fővárosi Bókay Árpád Általános Iskolában bemutatják, hogyan lehet a kerti zuhany vizét nappal melegíteni. A solti Petőfitelep Jövője Egyesület családi napközijét mutatja be, ahol a nap melegíti a vizet. Leányfalu Önkormányzata nyílt napot tart több napenergiás cég meghívásával. A székesfehérvári Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó napot tart a napenergia használatáról. Az Életfa Környezetvédő Szövetség iskolásoknak napenergiás akadályversenyt rendez Egerben és tanácsadó napot Füzesabonyban. A szintén egri Csodák-Csodája Alapítvány napenergiás aszalót mutat be gourmanoknak.

Népszerűsítsük együtt a napenergia előnyeit!

Amennyiben szeretnék mások is népszerűsíteni a napenergiát, csatlakozhat hozzánk és a Napos Napok kampánysorozatunkhoz, amely 2013. május 5-12 között kerül megrendezésre. Nincs más dolga, mint megtervezni és megszervezni a kívánt eseményt és regisztrálni honlapunkon: www.naposnapok.hu

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata többféle módon is támogatja a helyi eseményeket. A szervezőknek idén is a rendezvény logójával ellátott kampányeszközöket biztosítunk (plakátok, leporellók, pólók, lufik, vászonszatyrok).

A kampánnyal kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel keresse koordinátorunkat: Lenkei Péter, 06 20 3565-990, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

Letölthető sajtóanyag.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.