Kezdőoldal Hírek Friss hírek A téli madáretetés ABC-je
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

A téli madáretetés ABC-je
2012. december 21. péntek, 07:12

A Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájában a hideg idő beköszöntével többen is érdeklődtek a helyes madáretetés tudnivalóiról. Nekik az alábbiakat tudtuk javasolni.
Madaraink számára nagy nehézséget jelent a téli időszak, hiszen ilyenkor a hideg miatt átmenetileg megszűnik számukra az eddigi rovartáplálék és a legtöbb faj átvált a mag- és bogyófélék fogyasztására. Ezek nem mindig és mindenhol állnak elegendő mennyiségben a rendelkezésükre, ezért ezen időszak túlélésében létfontosságú lehet egy folyamatosan működő madáretető.

 

 

A madáretető

A madáretető szinte bármiből és bárhogyan készülhet, de azért jobb, ha ragaszkodunk a fához és egyéb természetes anyagokhoz. A lényeg, hogy a kihelyezett madáreleséget ne lepje be a hó és ne ázzon meg.

Mit adhatunk a téli madarainknak?

Elsőrangú téli eleség a napraforgómag, amit az etetőn megforduló minden madár szívesen fogyaszt. Emellett mindenféle olajos magvat kitehetünk (pl. tökmag, összetört mogyoró, dió), illetve fák, bokrok ágaira akaszthatunk szalonnát is. Mind a magok, mind a szalonna esetében nagyon fontos, hogy azok só- és fűszermentes natúr változatok legyenek!

A pintyféléknek adhatunk darált kukoricát, apró magvakat (len, kender, köles, cirok, muhar, repce).

Rigóféléknek adhatunk mindenféle konyhai maradékot (pl. burgonya, almahéj, reszelt répa, sajt, túró), melyeket hómentes talajra bokrok, vagy fák alá kell kihelyezni. A rigók és a cinegék is szívesen fogyasztják a fák, bokrok ágaira tűzött fél, vagy egész almát.

A kertbe ültethetünk mindenféle bogyós bokrokat: pl. fagyalt, berkenyét, tűztövist.

Készíthetünk madárkalácsot is. Ennek készítésekor só- és fűszermentes olvadt faggyúba, zsírba napraforgó és más olajos magvakat is keverhetünk, majd mielőtt megdermed, egy madzagot teszünk bele, amivel a fára akasztható.

Mit ne adjunk a madaraknak?

Kenyeret, morzsát, péksüteményféléket nem szabad adni a madaraknak. Ezek ugyanis hamar átnedvesednek, megsavanyodnak, megromlanak, amitől a madarak bélgyulladást és hasmenést kaphatnak, amitől legyengülnek és akár pusztulásukhoz is vezethet.

Mikor kezdjünk etetni?

Madáretetéssel szinte egész évben próbálkozhatunk, de a téli időszakot kivéve a legtöbb madár nem fog törődni az etetésre kihelyezett eleséggel, hiszen ilyenkor az értékesebb táplálékot nyújtó rovarokat fogyasztják.

Az etetés megkezdését legcélszerűbb a késő őszre időzíteni. A kezdést nem a naptári dátumhoz kell igazítani, hanem az időjáráshoz. Az etetést az idő „rosszra” fordulásával kell megkezdeni, amikor beállnak a reggeli fagyok és a tartós nappali hidegek, de a legfontosabb, hogy amikor leesik az első tartós hó, akkor már legyen elérhető táplálék a madarainknak.

Rendszeresség

Ha valaki egyszer elkezdett a késő őszi időszakban vagy télen etetni és az folyamatos pár napon, vagy héten keresztül, akkor nem hagyhatja abba egyik napról a másikra. Mert azzal többet árt, mintha egyáltalán nem is etetett volna. Az etetőre járó madarak ugyanis megszokják, hogy minden nap elegendő táplálékot találnak ott, így nem keresnek más fő táplálékforrást. Ha ez a táplálékforrás megszűnik, akkor az ideszokott madarak nagy valószínűséggel elpusztulnak, hiszen új táplálékforrás keresése a téli időszakban igen nehéz.

Nagyon fontos, hogy az etetéshez csak úgy kezdjünk hozzá, ha azt egész télen folyamatosan tudjuk folytatni, és úgy osszuk be a rendelkezésre álló etetőanyagot, hogy az kitartson tél végéig. Inkább adjunk az egy marék helyett csak fél marékkal, de rendszeresen.

Mikor és hogyan álljunk le az etetéssel?

Tél végén, tavasszal általában maguktól elpártolnak az etetőről a madarak és áttérnek a sokkal értékesebb rovartáplálékra. Ilyenkor megfigyelhetjük, hogy már kevesebb, később pedig egyáltalán nem fogy a madáreleségből. Lehetőleg ekkor hagyjuk abba az etetést.

Nagyon fontos, hogy ha láthatóan nem lesz elég a madáreleség tél végéig és azt nem tudjuk pótolni, akkor csak fokozatosan, lassan álljunk le az etetéssel és ne addig etessünk, amíg van eledel. Ez a leállás legalább két hét, de inkább több kell, hogy legyen és minden nap egy picivel kevesebbet kell adni.

 

Bővebb információ:

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja
Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 20/495-2982
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.