Kezdőoldal Hírek Friss hírek Fagyűjtés
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Fagyűjtés
2012. november 27. kedd, 06:35

Egy érdekes kérdéssel fordut az E-misszió Egyesület nyíregyházi irodájába egy hölgy, miszerint szeretne nyíregyházi erdőterületeken lehullott fát gyűjteni - természetesen anyagiak ellenében - de nem tudja kitől kell engedélyt kérni.

Már érdeklődött egykor a kezelő erdészetnél de csak egymásra mutogatásban részesült.

A tanácsadó szakember válaszában rögzítette, hogy a kérdés kulcsa alapvetően az, hogy az erdőben levő bármilyen (élő vagy holt, álló vagy lehullott) faanyag az erdőtulajdonos illetve az erdőgazdálkodó tulajdonát képezi. Tehát bármely erdő esetén annak tulajdonosától kell engedélyt kérni (állami erdők esetén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében általában a Nyírerdő Zrt. - mint vagyonkezelő - tölti be ezt a szerepet, bár vannak kivételek, pl. egyes erdőket a Honvédség vagy a Vízügyi Igazgatóság kezel). Ezen kívül bizonyos védelmi rendeltetésű erdők esetében további korlátozások is lehetnek (pl. természetvédelmi területen).

Nyilván utánajárást igényel megtudni, hogy egy bizonyos területen ki a tulajdonos, őt hogyan lehet elérni, stb. Ami az állami területeket illeti,. érdemes újra kérdezni.

Az E-misszió Egyesület leginkább a Sóstói-erdőben tevékenykedik, de mivel az Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt áll, a lehullott fa gyűjtése ott nem jöhet szóba.

 


Tömöri László
E-misszió Egyesület

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.