Kezdőoldal Hírek Friss hírek Egyben a három - zöldítés Nyíregyházán
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Egyben a három - zöldítés Nyíregyházán
2012. szeptember 23. vasárnap, 16:00

Társakra lelt az Expedíciózz a háztartásban! kampány nyíregyházi programja. Tegnap ugyanis a környezetvédők átvették a hatalmat Nyíregyháza központjában. A Kossuth tér adott otthont az expedíció őszi megállója mellett két másik, de az expedícióhoz jól kapcsolódó rendezvénynek.

Amíg az Expedíciózz a háztartásban! sátrát felkeresők a háztartásukban megvalósítható, környezetbarát megoldásokról tájékozódhattak, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. és a városi önkormányzat által szervezett Szelektív szombat résztvevői játékos feladatok révén szerezhettek új ismereteket a hulladék minimalizálással, a hulladékgyűjtés helyes módjával kapcsolatosan. Az Autómentes nap programjain pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a város dísze, a Sóstói erdő pusztulásáért leginkább az autósok a felelősek. Autókból kidobált palackokból, zacskókból keletkezett szeméthalmok szegélyezik végig az erdőt, és nem csak a fák, hanem az erőben élő állatok is otthagyják élőhelyüket, mert zavarja őket a forgalom és a nagy fény- és zajhatások, és sokan el is pusztulnak közülük. 
Önkéntes erdőpásztorok havonta háromszor „tetemszámlálást” végeztek, és megdöbbentő adatok kerültek nyilvánosságra: az elmúlt félévben több mint 120 állatot, köztük védett fajok egyedeit ütötték el a Sóstói úton. Ezért az Autómentes napot és az expedíciót helyben szervező E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület azzal a felhívással fordult a nyíregyháziakhoz, hogy ne autóval, hanem kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsék meg a kedvelt sóstói kiránduló helyeket és turista célpontokat, az autóval közlekedők pedig ügyeljenek a sebességre, és ne csak embertársaikra, hanem az állatokra is figyeljenek.

Az expedíciós háztartási ökoismeretek kiegészítéseként az egyesület külön standot állított a házi természetvédelemnek. Itt a települési természetvédelem egyszerű praktikáival és eszközeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, megtudhatták milyen odúfajták léteznek, miért fontos a madarak téli etetése, és mi is az a darázs garázs. Nagy érdeklődés mutatkozott a házi madárvédelem iránt, több madárodút is készítettek az erre vállalkozók.
A kérdések zöme a standnál, hasonlóan az év folyamán a környezeti tanácsadókhoz érkező kérdésekhez, az energia hatékonyságra, a megújuló energia felhasználásának a lehetőségére vonatkozott. Az embereket leginkább az érdekli – tájékoztatta a greenfot Tömöri László az E-misszió Egyesület vezetője, hogy a megújuló erőforrások közül melyiket érdemes a háztartásában meghonosítani. A személyes tanácsadás során feltérképezik az igényeket, megvitatják a lehetőségeket és úgy javasolják a geotermikus energia hasznosítását, vagy ajánlanak napkollektort, napcellát, esetleg szélkerék megépítésére biztatják a klímabarát háztartásért tenni is akaró és tudó érdeklődőket.

Nagyon sokan látogattak el a standokhoz, jó ötletnek bizonyult az „egyben a három” szervezés. Nagy számban töltötték ki a totókat is, és vettek részt délután négy órakor a helyesen válaszolók számára meghirdetett nyeremény sorsoláson. Ahol csupa olyan dolgot, víztakarékos és energiatakarékos eszközöket vehettek át a szerencsések, amelyeknek egy környezetbarát háztartásban jó hasznát veszik. Víztakarékos zuhanyrózsa, a vízfogyasztást csökkentő szűrő a csapra, hagyományos elem nélküli lámpa volt a jutalom. És hazavihettek néhányan egy-két félelmetes nevű „standby killer”-t, ami nem más, mint egy energiatakarékos tévé konnektor, ami automatikusan áramtalanítja a televíziót, miután készenléti állapotba kerül. 

A tengerjáró expedícióról ezúttal nem tartottak kifejezett sajtótájékoztatót, hanem Blaskovich Ákos folyamatosan válaszolt a rendezvényre látogató újságíróknak és érdeklődőknek a kérdéseire.

forrás:
Bencsik Márta greenfo

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.