Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ökotudatosan a királynék városában
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Ökotudatosan a királynék városában
2012. június 12. kedd, 13:24

Bencsik Márta greenfo

Veszprémbe érkezett az Expedíciózz a háztartásodban! környezettudatos ismereteket terjesztő rendhagyó vándorkiállítás. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata által szervezett kampány helyi felelőse a KÖR Alapítvány volt, amely a sétálóutcában állította fel a standokat. Bár az esős idő nem kedvezett a rendezvénynek, a nagy zivatar elmúltával érdeklődők is akadtak.

 

Talán nem függetlenül attól, hogy Veszprém a királynék városa, a sátraknál a legnagyobb érdeklődés a hagyományosan női – bár csöppet sem királynői – foglalatosságok környezetbarátabb módon történő gyakorlása iránt mutatkozott. Amint Mátyás Mónika főszervező a greenfo-nak elmondta, a hölgyek elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen tisztítószereket érdemes használni. Ezzel kapcsolatban mindenkinek azt tanácsolják, először tekintsék át, hogy otthon mennyiféle és milyen erősségű vegyszert használnak pl. a takarításhoz, amelyek egy része biztosan fölösleges. Nem szükséges ugyanis mindig a legerősebb szerekkel próbálkozni, amelyek gyakran rövid időn belül a tisztított felületeket, vízkövetlenített szerelvényeket is tönkreteheti, sokszor hatékonyabb egy gyengébb hatóanyagot tartalmazó tisztítószer.

A környezetbarát háztartásban a lakás, az edények és a ruhák tisztításához négy olyan szer nélkülözhetetlen, amelyekkel hagyományosan már nagyszüleink is dolgoztak: ez az ecet, a szódabikarbóna, a citromsav és a mosószóda. Bors Eszter önkéntes, gyakorló háziasszony az érdeklődőknek elmondta, hogy a mosásnál a mosószóda, minden mosópor alapja a drága mosószereket helyettesíti, az ecet pedig az öblítőszert. Hogy a ruha mégis illatos, és ne ecetszagú legyen, néhány csepp illóolajat kell az adagolóba csöppenteni. Ilyen módszerrel nem csupán töredékére csökkenthetjük a költségeket, hanem a környezetbe sem juttatunk nem lebomló anyagot. Ha pedig a ruha nagyon szennyezett, mosás előtt célszerű átkenni a fű-, vér-, csokoládéfoltokat a krémes, gél állagú kenőszappannal. Az ecet egyébként nem csak öblítésre való, hanem szinte csodaszer, a 20%-os töménységű vízkőoldóként is rendkívül hatásos anélkül, hogy pl. károsítaná a csapokat. A szódabikarbóna kiválóan alkalmas WC tisztításra, dugulás elhárításra, a citromsav pedig ugyanúgy megfelel az erősen szennyezett felület tisztítására, mint ahogy ruhák fehérítésére.

Bors Eszter egy igazán eredeti és nagyon kevéssé ismert szert ajánlott a jelenlévő háziasszonyok figyelmébe, a háztartási étolajderítőt. A finom kőzetpor állagú, ásványi anyag alapú Derolinból – az összegyűjtött olaj mennyiségétől függően – néhány kanállal beleteszünk a használt olajba, két-három napig állni hagyjuk, miközben egyszer-egyszer megkavarjuk, majd az égett olaj leülepedik az edény aljára, a tetején pedig ott az újra felhasználható olaj. Bors Eszter azt állította, évente ezzel a módszerrel legfeljebb két liter főzőolajat használ.

Az asszonyi elfoglaltságnak minősülő háztartási praktikák mellett férfiasabb tevékenységekben is tanáccsal szolgáltak a szakértők. A kivitelezésben is jártas Barta Szabolcs a szigetelési kérdésekben tájékoztatott. Előbb-utóbb minden háznál fölmerül a szigetelés szükségessége, és nem mindegy, hogy milyen módszert, mennyiért választ az ember. A standnál arra is lehetőség nyílt, hogy a tervezési tanácsok mellett árkalkulációt készítsenek arról, milyen költségekkel járna a szigetelés, vagy annak elmaradása. Vér Péter építész az új épület kivitelezésébe fogott építkezőknek adott tanácsot, Viniczai Róbert pedig egy napkollektor rendszert mutatott be.

A standok asztalain megtalálható kiadványokat, amelyek segítséget nyújthatnak kinek-kinek a saját élettere, háztartása ökotudatosabbá tételében, nem csupán helyben tanulmányozhatták a környezetbarát praktikákra fogékony látogatók, hanem az Expedíció http://expediciozzokosan.hu weboldaláról is letölthetik.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.