Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ökoexpedíció Dobó István árnyékában
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Ökoexpedíció Dobó István árnyékában
2012. június 09. szombat, 13:12

Bencsik Márta greenfo

„Inkább az orrom legyen borvirágos, mint a fogam vízköves” – tartja a vicces régi egri mondás. Az erjesztett borból lesz a bioecet, mely környezetbarát vízkőoldóként alkalmazható, kiváltva a háztartási vegyszerek némelyikét. Többek között ilyen praktikákat tudhattak meg azok az ökoháztartás iránt érdeklődők, akik megálltak tegnap az egri Dobó téren az Expedíciózz a háztartásban!-kampány standjainál.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata által szervezett, a környezettudatosabb hétköznapok érdekében indított ismeretterjesztő roadshow egri rendezvényének házigazdája az Életfa Környezetvédő Szövetség volt. A szervezet környezeti tanácsadója, Fónagy Gergely mezőgazdasági menedzser agrármérnök a greenfonak elmondta: három szaktanácsadó is csatasorba állt ezen a napon és fogadta a nagyszámú látogató kérdéseit.

Keller Krisztián környezetvédelmi mérnöktől elsősorban energiaügyekben kértek tanácsot, a napenergia felhasználásának módját tudakolták, a napkollektorok és napelemek gazdaságosságát és hatékonyságát firtatták. Nagy érdeklődés övezte a napenergiával működő aszaló berendezést, amelynek gyakorlatilag nincs egyéb energiaigénye, a nap összegyűjtött erejével aszalódnak benne a gyümölcsök.

Rittenbacher Ödön környezetvédelmi mérnök a hulladékgazdálkodási ügyekben adott tanácsokat, Bodó Péter környezetvédelmi vegyész szakmérnök pedig a legtöbb kérdést arról kapta, hogy melyek a kevésbé szennyező vegyszerek a háztartásban, illetve mivel válthatók ki a háztartási szintetikus anyagok. Aki jól figyelt, megtudhatta, hogy a vízkőoldásra kiválóan alkalmas a már említett bioecet vagy a citromsav, a tisztításra a parajdi szürkésfehér sótömb, a sószappan, amely ha mosakodás után az ember átdörzsöli magát, még a bőrt is finomabbá, lágyabbá teszi.

A standot több százan meglátogatták, egyénileg és csoportosan is, az osztálykirándulások kedvenc célpontjaként tegnap is sok diákcsoport sétált át Eger főterén, így a Dobó István szobra alatt expedíciózó környezetvédőket sokan felkeresték. A környezetbarát praktikák iránti érdeklődés mellett igen népszerű volt az ökolábnyom teszt, amelyet kitöltve ki-ki megtudhatta, milyen nagy területet használ el a bolygónkból. A kérdezz-feleletből pedig az is kiderült, hogy milyen étkezési vagy öltözködési szokáson kell változtatni ahhoz, hogy az ökolábnyomunk csökkenjen, így közelítve a lábnyom méretét a még regenerálható Föld-használathoz. Ehhez kapcsolódóan többen arról is érdeklődtek, tájékoztatott Bodó Péter, hogy mikor lesz államilag támogatott a környezettudatos lét, ösztönzi-e anyagilag is az állam azt a polgárát, aki környezetkímélő energiát akar felhasználni. A környezettudatos ismereteket terjesztő kampány sátránál ez volt az egyetlen kérdés, amire a szakértők nem tudtak válaszolni.

Tudtak azonban felelni a kíváncsi közönség kérdéseire a tengeri expedíció, a Tempest nevű vitorláson hajózó „80 liter alatt a Föld körül” elnevezésű expedíció tagjai. Ez alkalommal ugyanis felállt a műholdas kapcsolat, és nagyon jó minőségben folytathattak beszélgetést a vállalkozó szellemű hajósokkal. A táv háromnegyedét már megtevő, jelenleg Bora-Bora mellett hajózók kérdésre elmondták, sajnos már túlléptek a 80 liternyi biodízel felhasználáson, mert a kikötőkben való ki-és beállás nagyon sok üzemanyagot igényelt. (A „nagy” fogyasztás 200 liter dízelt jelent, ennyivel egy autós a Földet biztosan nem kerüli meg. Kb. 4 ezer kilométer utat tesz meg, tehát eljuthat Egertől az Urálon túlra, Jekatyerinburgig.) A látogatók a műholdas kapcsolaton keresztül faggatták őket tengeri élményeikről, amelyek közül szerencsére egyelőre a nagy viharok kimaradtak, jelentős műszaki problémájuk sem akadt. Elszántan és vidáman szelik tovább a három méteres hullámokat, és ma délután – remélhetőleg – ismét lehet velük beszélgetni, ezúttal Esztergomból.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.