Kezdőoldal Hírek Friss hírek Előkerült a Munkácsy utcai illegális fakivágó
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Előkerült a Munkácsy utcai illegális fakivágó
2011. június 08. szerda, 05:08

2010 decemberében egy Veszprémi ügyfél azzal a panasszal kereste fel a Csalán Egyesület környezeti tanácsadó irodáját, hogy társasházuk előtt álló ezüstfenyőjüket engedély nélkül kivágták.
A tanácsadó levelet írt Veszprém Megyei Jogú Város jegyzőjének, amiben kérte a fakivágást engedélyező határozat bemutatását.

 

Az önkormányzat elmondása szerint a Munkácsy 1/E előtti területre fakivágási engedély nem lett kiadva, így feltehetően engedély nélküli fakivágás történt, amely szabálysértési tényállás, azonban az elkövetőről nincs információjuk.
2011. június 1- én kaptuk az információt miszerint fény derült a kivágás okaira és az elkövetőre is.

A vízszolgáltató hibaelhárítási munka során észlelte, hogy a bekötővezeték nyomvonalában 1 db ezüstfenyő áll, mely a közmű biztonságos üzemvitelét zavarja. A fa eltávolítására a VKSZ Zrt-t kérték fel. A fa kivágását a vízszolgáltatónak be kellett volna jelentenie a jegyző részére, a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008(XII.30.) Korm. rendelet 7. § alapján.

A fakivágási kérelmet ilyen esetekben utólagosan is beadhatták volna, azonban ez nem történt meg.

Figyelembevéve, hogy a fa kivágása indokolt volt, a szabálysértési eljárás kezdeményezésétől a jegyző eltekintett, kártalanítási megfizetési kötelezettség sem merül fel a 24/2010(VI.28.) Ör. 19.§(3) bek. értelmében.

Ugyanakkor a vízszolgáltatónak a fenti közterületen fapótlási kötelezettsége keletkezett a 61/2003 (XII.22.) Ör. 29. § (2) bek. alapján.

A vízszolgáltatónak a fenyő kivágását követő egy éven belül, azaz 2011. november 30-ig gondoskodnia kell 2 db, kétszer iskolázott fa elültetéséről. Ezt megelőzően a vonatkozó faültetési tervet jóváhagyásra be kell nyújtani a helyileg illetékes önkormányzat felé.

 

 

Decsi Márton
Környezeti tanácsadó
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület

8200 Veszprém, Rákóczi u. 3.
88/578-390, 06/30/468-49-94
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.