Kezdőoldal Hírek Friss hírek Réti fülesbagoly invázió Túrkevén
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Réti fülesbagoly invázió Túrkevén
2011. február 08. kedd, 08:18

Több lakossági megkeresés is érkezett a Nimfea Egyesület - KÖTHÁLÓ Irodához, miszerint Túrkeve város több területén, köztereken, családi házak udvarain is Réti fülesbaglyokat (Asio flammeus) vélnek felfedezni. Mint az már köztudott Túrkevét, Magyarországon eddig példa nélkül álló, ritka és páratlan Réti fülesbagoly invázió érte.

2011. január eleje óta folyamatosan majdhogynem napi szinten kapunk megkeresést, családoktól akiknek udvarára, esetekben padlására be-be költözik egy-egy példány, illetve országosan kapunk több telefont is amatőr ornitológusoktól, helyi és külföldi természetvédőktől, akik mind-mind kíváncsiak a helyi „szenzációra”.

A „bagolyinvázióval” kapcsolatban a legfőbb gondot a helyi lakosság jelenti. Sokan nem tudják mit tegyenek az esetlegesen padlásukra, udvarukra beköltözött baglyokkal. A betelefonálók kérdései legtöbb esetben a „mit keresnek itt?, veszélyesek-e?”. Semmilyen veszélyt nem jelentenek a lakosság számára. Ilyenkor télen városok, falvak parkjaiban, temetőiben, iskolaudvarokon található, főként, örökzöldek adnak otthont az erdei fülesbaglyoknak. Ezek a madarak éjszakai aktivitásúak, szürkületkor indulnak ki vadászni a mezőgazdasági területekre. Ott főként a mezőgazdasági kártevőket, rágcsálókat szednek össze, általában egy éjszaka alatt 2-4 példányt, egyedenként.

Nappalra behúzódnak a parkok fáira, ahol nappali pihenésüket töltik. Pontosan nem lehet tudni, hogy mi alapján választják ki a településeket, illetve egy településen belül a fákat, de mostani kutatások alapján a zártabb udvarokat, nagyobb házakkal körülvett parkokat, illetve a több fából álló csoportokat keresi, melyek a hideg szél és a hó ellen védi őket.

A madarak télen a tartalék energiájukat használják jobban fel, ezért fontos, hogy minden érdeklődő csak távolról figyelje meg, lehetőleg távcsövön keresztül figyeljék a madarakat. Felesleges megzavarásuk csak energiákat vesz el a madaraktól, így hamarabb legyengülnek. Természetesen fontos figyelni őket, hiszen ha szárnyukat lógatják, vagy természetellenes tartásban állnak, illetve fekszenek a földön, az sérülést jelent, ekkor a madarat a Nimfea Egyesület szakértői befogják, ellátják és továbbítják a megfelelő szervek felé.

Fontos azonban tudni, hogy az erdei fülesbagoly fokozottan védett, ezért zavarásuk, gyűjtésük, elejtésük szigorúan tilos és büntethető, egy-egy példány természetvédelmi értéke 250 eFt.

 

 

Nimfea Természetvédelmi Egyesület – KÖTHÁLÓ iroda
Kovács Róbert, tanácsadó
5420, Túrkeve, Erdőszél u. 1.
Tel/fax: 56/361-505, 56/554-478
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.



 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.