Kezdőoldal Hírek Friss hírek Teflon edények: Mi az igazság?
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Teflon edények: Mi az igazság?
2011. január 14. péntek, 04:20

Egy aggódó háziasszony az E-misszió Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodájához fordult információkérés végett. Elmondta, hogy gyakran használt teflon serpenyőt a konyhában, ami megkönnyíti munkáját, ugyanakkor egyre többet hall a teflonbevonatok egészségre káros hatásairól.

 

A teflonbevonatú, vagy teflont tartalmazó eszközök egészségügyi vonatkozásairól fellelhető információk igen ellentmondásosak, ezért alapos utánajárást igényelnek.Telefonos és internetes információgyűjtést alkalmazva megtudtuk, hogy a teflonnak több száz változata van, kedvező fizikai és kémiai tulajdonságai miatt a felhasználási területe igen széles. Az Űrkutatásban, hadi- és gyógyszeriparban, könnyűiparban (egyes síruházatok), agráriumban, autógyártásban is használják. A műanyagokhoz hasonlóan a teflon is egy polimer anyag, a Dupont gyár egyik vegyésze fedezte fel véletlenül, 1938-ban. A teflon gyártása során perfluoroktánsav (PFOA) keletkezik, ami a gyártás után szennyeződésként marad az anyagban. Ez "valószínűleg rákkeltő" minősítéssel rendelkezik 2005 óta. A PFOS a teflon gyártása során jelenthet veszélyt a dolgozókra. Továbbá az edény használata során 360 fok fölött bocsát ki egyéb veszélyes anyagokon túl PFOA-t is, ami a levegőben terjed. Mindenképpen kockázatos a sérült, hámló, elhasznált, karcos teflon bevonatú edények használata.

 

Szerencsére számos alternatívák vannak a teflonbevonatú konyhai eszközöknek.

Használhatunk hagyományos, zománcozott- vagy kerámia edényeket. Reneszánszát élik a különböző cserépedények (pl. római tál). Kaphatók jó minőségű, rozsdamentes acél edények, lábasok. Sokrétűen használhatók a jénai- és üvegedények is. Praktikus megoldás a wok, és a modern rézedények is egyre több helyen fellelhetők.

 

Hepp Attila
Környezeti tanácsadó
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a
42/423-818
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.e-misszio.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.