Kezdőoldal Hírek Friss hírek Nem fulladunk szemétbe – egy jó példa
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Nem fulladunk szemétbe – egy jó példa
2010. október 27. szerda, 07:25

A környéken lakók egészségét, elsősorban a közeli óvoda gyermekeit féltő ügyfél kereste meg az Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadó irodáját 2010 szeptemberében. Lakókörnyezetük egyik fő közlekedési útját jelentő Szinva-hídon jelentős mennyiségű szemét illegális lerakására került sor, amely mellett naponta kénytelenek elhaladni.

Környezeti tanácsadónk a helyszínelés során égetett kábel maradványokat, tisztítószeres flakonokat, műszaki cikkek maradványait, szennyes pelenkákat, olajos rongyokat, autógumikat stb. talált vegyítve az építési törmelékkel, üvegcserepekkel és a kommunális szeméttel.

 

Bejelentést tettünk a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal illetékes osztályán, amelyre rövid időn belül megnyugtató választ kaptunk.

A Városüzemeltetési Osztálytól érkezett tájékoztatás szerint az elmúlt évben több mint 400 tonna illegális szemetet szállítottak el a város 56 helyszínéről. Az érintett területen – a porták kitakarításával együtt – összesen 224 tonna szemét elszállítását végezték. A tevékenységet 2-3 hetente megismétlik, de sajnos minden alkalommal újabb 3-4 konténernyi hulladék gyűlik össze. Ennek oka, hogy a helyi lakosság egy része a guberálásból származó hulladékot először saját portáján tárolja, majd kihordja az utcák végére. Így a megtisztított Szinva-hídon újratermelődik a szemét.

A fenti tájékoztatás megadása után arról is tájékoztatták irodánkat, hogy a jelen levéllel egyidejűleg ismételten megrendelték az illegális szemétlerakó felszámolását.

A fenti példa is jól mutatja, hogy egy település eldugott szegletében tapasztalt környezetkárosítás megszüntetésében a lakosok is aktívan közreműködhetnek. Gyakran előfordul, hogy azért nem történnek intézkedések a szennyezés megszüntetésére, mert a hatóságok a létezéséről sem tudnak.

 

Kenéz Mónika
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
Környezeti Tanácsadó Iroda
3525 Miskolc, Kossuth u. 13.,
Nyitva: H-P, 8.00-12.30 - 13.30-16.00
Tel/fax: 46/505-077,
mobil: 30/417-2456

www.ecolinst.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.