Kezdőoldal Hírek Friss hírek Trágyalé a Tócó-patak mellett
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Trágyalé a Tócó-patak mellett
2010. október 08. péntek, 08:49

2010 nyarán egy helyi lakos azzal kereste fel a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodáját, hogy Hajdúböszörményben egy helyi agrárszövetkezet ipari útja mentén a Tócó-patak mellett folyékony trágyalé elhelyezését tapasztalta.

Egyesületünk jelezte az esetet a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek. A hatóság helyszíni ellenőrzése során a következőket tapasztalta: az agrárszövetkezet trágyatárolójából egy átereszen keresztül folyt ki a csapadékvízzel kevert trágyalé. Az út mellett ez a trágyalé felhalmozódott, egyrészt a természetes terepi viszonyoknak, másrészt egy ideiglenesen kialakított nyúlgátnak köszönhetően. A nyúlgátat az üzemeltető alakította ki, hogy megakadályozza a trágyalé Tócó-patak mellékágába kerülését.

A trágyalékifolyás annak ellenére történt, hogy a Felügyelőség az agrárszövetkezet részére kiadott környezetvédelmi működési engedélyben előírta a telepen keletkező trágya tárolására műszaki védelemmel, csurgalék elvezető és gyűjtő létesítményekkel ellátott trágyatároló kialakítását, valamint azt, hogy a trágya tárolásakor, szállításakor ki kell zárni a felszíni vizek szennyezésének lehetőségét.

Az ellenőrzés során tapasztaltak alapján a hatóság kötelezte az agrárszövetkezetet a kimosott trágyás vízzel borított szennyezett terület kárelhárítására, a terület eredeti állapotának visszaállítására. Az agrárszövetkezet kötelezettséget vállalt a nyúlgát megerősítésére, valamint a kárelhárításra. A kötelezés szerint a kárelhárítást a felszín alatti vizek védelméről szóló többször módosított 219/2004. (VII.21.) Korm. Rendelet alapján a 90/2007. (IV.26.) Korm. Rendelet 2. §-ban foglaltak szerint kell elvégezni.

 

További információk az ügyről:


Marosán Angéla
környezeti tanácsadó

Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 30/400-4953; 20/495-2982
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.zoldkor.net

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.