Kezdőoldal Hírek Friss hírek Ha ősz, akkor avarégetés (?)
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Ha ősz, akkor avarégetés (?)
2010. augusztus 30. hétfő, 05:51

Beköszöntöttek az első hidegebb reggelek és szokás szerint érkeznek a lakossági bejelentések az Ökológiai Intézet Tanácsadó Irodájához, a hétvégi, illetve reggeli, esti avarégetésre panaszkodva.
Miután az észrevételek jogosak, ezért a közérdekű kérdésben ezúton is igyekszünk tájékoztatni az érintetteket:

A panasz:
Diósgyőrben reggelente a családi házas övezetben beindul az égetés, ami intenzív (fekete) füsttel árasztja el a völgyet és a nyitva lévő ablakokon keresztül bejutva sok lakásba  (Árpád úti bérházak) bejut. Erős fojtogató hatását kifejtve ébreszti az alvókat és kényszeríti őket (engem is/)köhögésre. Ez a bizonyos égetési procedúra hol a Berekalja környékén, ami ma reggel történt 5:30-7:35-ig tartott a Tapolca réten található parkoló felső (bükk felé eső) részén történt.
Az egyébként tisztának mondható környék levegőjét lehet-e ilyen módon szennyezni. Milyen jogon szennyezik "egyesek"a Bükk hegység fái által biztosított ózondús levegőt?

A szabályozás:
Miskolcon tilos az avar és kerti hulladék égetése a munkaszüneti napokon a város teljes közigazgatási területén. Az égetést a reggeli és esti talaj közeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változásai) miatt 10,00 - 16,00 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben. Közterületen pedig egész évben tilos az avar és kerti hulladék égetése. (A levegő minőségének védelmével kapcsolatos miskolci önkormányzati rendelet: 16/2005. (IV.20.)
Amennyiben a fentiekkel ellentétes jelenségeket tapasztalunk Miskolcon a Közterület Felügyeletet lehet értesíteni (30/239-8565, 502-579, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), akik a helyszíni ellenőrzés és tettenérés esetén eljárást kezdeményezhetnek, ugyanis szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal, vagy háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható az, aki ezt a rendelkezést megszegi.

A másik megoldás:
A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell. Ezért az égetés helyet javasoljuk valamennyi kerttel rendelkező lakosnak, hogy csatlakozzon Miskolc Város Komposztálási programjához, amely révén komposztkeretet igényelhet, ágaprító berendezést kölcsönözhet ingyenesen az önkormányzat támogatásának köszönhetően. Érdeklődni a Zöld Kapcsolat Egyesületnél lehet: 46/382-095, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .
Amennyiben a komposztálás mégsem megoldható, úgy a zöldhulladékot a hulladékgyűjtő edénybe kell elhelyezni, ahol pedig nem működik a közszolgáltatás, ott a kerti hulladék kezeléséről vagy hasznosításáról az ingatlantulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni a fenti előírások betartásával.

F. Nagy Zsuzsanna
Környezeti Tanácsadó Iroda
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
46/505-077

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.