Kezdőoldal Hírek Friss hírek Trágyalerakás Veszprém határában a Látó-hegyen
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Trágyalerakás Veszprém határában a Látó-hegyen
2010. augusztus 26. csütörtök, 09:12

Egy veszprémi ügyfél azzal kereste fel a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület tanácsadó irodáját, hogy a Veszprém határában található Látó-hegy területére (0250/25 hrsz.) több éve állati eredetű trágyát hordanak ismeretlenek. A területen több védett növényfaj is előfordul (pl. Homoki nőszirom-Iris humilis ssp. Arenaria), sokan járnak szabadidős programokat űzni.

A bejelentő kérte, hogy járjunk utána az ügynek, mivel valószínűsíthető, hogy nem engedéllyel került elhelyezésre a trágyakupac.

 

A bejelentést követően az Egyesület tanácsadója felmérte a helyszínt, majd dokumentáló fényképeket készített a lerakatról.

Mivel nitrátérzékeny gyepről van szó, így a trágya általi nitráttöblet gyomosodást okozhat, a tanácsadó jelentette az esetet a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Növény  és Talajvédelmi Igazgatóságán.

A hatósági ellenőrzés is alátámasztja a nitrát érzékenység tényét, ezért trágya deponálására vonatkozóan a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszenyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól szóló 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet előírásai irányadóak. Az említett rendelet 9.§ (5) bekezdése alapján mezőgazdasági területen ideiglenes trágyakazalban a trágya maximum 2 hónapig tárolható. Az első terepi ellenőrzéstől számított 2hónap leteltével ismételt terepi ellenőrzést tart az Igazgatóság munkatársa, adott esetben ekkor már szankcionálható is az eset, mivel visszamenőleg nem bizonyítható a lerakás időpontja.

 

Decsi Márton
környezeti tanácsadó
Csalán Egyesület

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.